Prima paginăActualitate

Arestat pentru complicitate la înşelăciune prin metoda „Accidentul”

Arestat pentru complicitate la înşelăciune prin metoda „Accidentul”

Dimensiune text

 

arest catuse inchisoareMarţi, 13 septembrie, la orele 4.55, Poliţia municipiului Piatra Neamţ a fost sesizată telefonic de un taximetrist despre faptul că, în cursul aceleaşi nopţi, a primit o comandă telefonică pentru a transporta un pasager din mediul rural în municipiul Piatra Neamţ. După ce a preluat comanda, taximetristul s-a deplasat la adresa indicată, însă în locul transportului unui pasager a primit, de la o femeie de 77 ani, un colet în care se afla o sumă de bani, pe care urma să îl transporte în Piatra Neamţ la o terţă persoană.

Realizând că femeia poate fi victima unei infracţiuni, taximetristul a sesizat poliţia, care a prins în flagrant un bărbat de 40 ani, din Piatra Neamţ, după ce a primit pachetul. Suspectul a fost reţinut pentru 24 ore, pe bază de ordonanţă de reţinere, iar la data de 14 septembrie, Judecătoria Piatra Neamţ a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 zile.

Cum să nu deveniţi victima unei înşelăciuni

Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracţiuni, poliţiştii nemţeni recomandă cetăţenilor să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident sau eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile şi nici nu solicită sume de bani. Dacă sunteţi contactaţi de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării.

Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0