HomeActualitateRural

Arămeşti şi Liliac, sate care mor

În cele două sate ale comunei Bahna trăiesc 29, respectiv 56 de persoane.

Cu excepţia satului Izvoare, din comuna Bahna, populat în majoritate de etnici rromi, celelalte şapte sate ale comunei suferă de depopulare masivă, prin migraţie şi îmbătrânire. Cei mai tineri dintre locuitorii comunei au dat satele pentru oraş şi străinătate. Aşa se face că sate precum Liliac, Arămeşti şi Țuscanii din Deal arată ca înainte de război, adică părăsite de localnici. Cele două fenomene care au afectat satele comunei – migraţia şi îmbătrânirea – pot fi analizate şi după numărul locuinţelor pustii. 12 case din Arămeşti sunt abandonate şi, în fiecare an, se mai adaugă, spun autorităţile locale, câte una.

Viitorul acestor sate este incert. Comunitatea din Țuscanii din Deal numără un copil, iar în Liliac, patru. Satul Arămeşti nu mai are copii. „Conjunctura din străinătate a determinat unele familii să se întoarcă acasă, în satul natal, dar sunt şanse destul de mici ca ei să nu părăsească din nou comuna”, spune Vasile Căprioară, secretarul comunei Bahna.

Satele Liliac şi Arămeşti se află printre ultimele locuri din judeţul Neamţ într-un clasament realizat după numărul de locuitori. 56 de persoane trăiesc în satul Liliac şi 29 în satul Arămeşti. „Cel mai îmbătrânit sat din comună este Arămeşti. Cei mai mulţi dintre localnici sunt văduvi. Comparativ cu alte localităţi, locuitorii din aceste sate sunt foarte solidari, se ajută unul pe celălalt”, spune secretarul comunei Bahna. Numai că, atunci când moare câte unul, nu mai au cui să dea de pomană. „Este trist că ne mor satele, dar nu putem face nimic să împiedicăm acest fenomen”, mai spune secretarul comunei Bahna.

Comentarii

WORDPRESS: 0