Aproximativ 17.000 de romi în județul Neamț

Aproximativ 17.000 de romi în județul Neamț

 

Evaluarea situaţiei membrilor grupurilor vulnerabile cu romi din judeţul Neamț s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de luni, 19 iunie, a Colegiului Prefectural Neamț, condusă de prefectul Vasile Panaite.

Pe ordinea de zi a ședinței, la care a fost prezent și Daniel Rădulescu, președintele Agenției Naționale pentru Romi, s-au mai aflat prezentarea operaţiunilor care vor fi implementate în anul 2017 pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), precum și aprobarea Hotărârii nr. 3 a Colegiului Prefectural privind măsurile complementare pentru punerea în aplicare a Planului general de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival, în perioada 1 iunie – 15 septembrie.

Prefectul Vasile Panaite a prezentat un material în legătură cu primul punct pe ordinea de zi. „Conform ultimului recensământ, sunt 6.700 de persoane care s-au declarat de etnie romă. Din datele Biroului Județean pentru Romi sunt aproximativ 17.000 de persoane aparținând acestei minorități. Cele mai importante comunități de romi se regăsesc în municipiile Roman și Piatra Neamț, orașele Roznov și Bicaz și în comunele Vânători-Neamț, Crăcăoani, Borca, Văleni. Problematica legată de această minoritate nu este diferită, în județul nostru, de alte locuri din țară și ne referim la starea locuințelor, nivelul scăzut de școlarizare cu riscul crescut de abandon școlar, gradul de ocupare al acestora scăzut, din cauza calificărilor. Pe parcursul anilor, prin programele guvernamentale dedicate acestei minorități, o parte din probleme s-au redus ca impact și prin implicarea mediatorilor sanitari și școlari, a responsabililor din cadrul autorităților administrației publice locale și din instituțiile statului. De exemplu, s-a redus numărul persoanelor de etnie romă fără acte de identitate, s-a reușit înscrierea majorității lor la medicul de familie, mulți au participat în programe de formare profesională. Cu toate acestea, minoritatea romă prezintă încă risc crescut de excluziune socială și problematica și identificarea nevoilor lor rămân în atenția noastră”, a declarat prefectul județului Neamț, Vasile Panaite.

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0