Aproape 13.000 de nemțeni erau diagnosticați cu obezitate, la finalul anului trecut

Aproape 13.000 de nemțeni erau diagnosticați cu obezitate, la finalul anului trecut

Dimensiune text

 

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț marchează sâmbătă, 19 mai, Ziua Europeană Împotriva Obezității, activități desfășurate în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Cu acest prilej pe lângă activităţile de informare-educare, vineri, 18 mai, pe Stadionul Municipal „Ceahlăul” din Piatra Neamţ va fi organizat un cros la care vor participa elevi de gimnaziu din cinci şcoli.

Conform DSP Neamț, în judeţul, la sfârşitul anului 2017, erau în evidenţă în cabinetele medicilor de familie cu diagnosticul de obezitate 12.901 bolnavi (6.258 în mediul urban şi 6.643 în mediul rural), comparativ cu 12.633 de bolnavi (6.038 în mediul urban şi 6.595 în mediul rural) la finele anului 2016 şi cu 12.302 de bolnavi (6.013 în mediul urban şi 6.289 în mediul rural) la finele anului 2015.

„Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă care pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos. Calea spre o greutate normală nu trebuie să fie anevoioasă, ci poate fi marcată de experienţe pozitive. Se recomandă ca oamenii să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, prevalența supragreutății la cei peste 18 ani, în România, a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult de circa 22,8%. La noi în țară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creștere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal.

La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi.

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%).

Conform specialiștilor în sănătate publică, supragreutatea şi obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă a grăsimii în ţesutul subcutanat şi în jurul viscerelor, cu afectarea sănătăţii. Obezitatea este deseori cauzată de factori mult deasupra controlului individului. Ştiinţa arată că genetica are rol în apariţia obezităţii.

Schimbările în obiceiurile alimentare şi în cele legate de activitățile fizice sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu şi a celor sociale, asociate cu dezvoltarea şi lipsa unor politici de susţinere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediu, de prelucrare a produselor alimentare, distribuţie, comercializare şi educaţie.

„Supragreutatea şi obezitatea sunt probleme de sănătate publică şi este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă mai activ, precum şi efectuarea unui tratament adecvat. Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică, mai ales în contextul creşterii prevalenţei obezităţii la adult atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare”, mai precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0