Prima paginăEconomie

Aproape 1.400 de angajări la Roman, în 2016

Aproape 1.400 de angajări la Roman, în 2016

Dimensiune text

 

angajari dosare someriLa fel ca în anii anteriori, şi în această primăvară se înregistrează, în zona Roman, o revigorare a pieţei forţei de muncă, acest lucru concretizându-se prin creşterea ofertei locurilor de muncă înregistrate la Agenţia Locale de Ocupare a Forţei de Muncă (ALOFM) din Roman. În această săptămână, la Roman sunt disponibile 211 locuri de muncă în oferta ALOFM Roman, în creştere faţă de lunile anterioare. Din cele 211 locuri de muncă disponibile acum la Roman, zece sunt pentru persoanele cu studii superioare.

Trendul angajărilor se menţine constant în judeţ, în ultimii trei ani, în creştere faţă de anii anteriori, de criză economică. În această perioadă, în zona Roman se înregistrează o creştere a numărului de locuri de muncă în domeniul construcţiilor, agriculturii, dar şi în servicii, întrucât activităţile sezoniere îşi reiau activitatea.

„Există o revigorare pe piaţa muncii, sunt multe locuri de muncă vacante. În urmă cu o lună, am organizat Bursa generală a locurilor de muncă, unde am avut rezultate semnificative. În întreg judeţul, la Bursă au fost prezenţi 414 agenţi economici, care au avut mai multe locuri de muncă disponibile faţă de alţi ani. La Roman au fost prezenţi 120 de agenţi economici, care au oferit 278 de locuri de muncă. La Bursa generală a locurilor de muncă, la Roman s-au prezentat au fost 356 de persoane, au fost selectate pentru angajare 155 de persoane şi au fost angajate 63 de persoane, din care 28 de femei. Situaţia revigorării pieţii forţei de muncă este valabilă în întreg judeţul. La Roman, chiar, în această perioadă, anumite sectoare au o creştere mai mare decât în celelalte zone din Neamţ, de exemplu în construcţia de drumuri”, a afirmat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, Daniel Chirilă.

Cei mai mulți angajați, confecționerii şi lucrătorii comerciali

Reprezentanţii AJOFM Neamţ le reamintesc agenţilor economici că este recomandat să solicite agenţiei repartizarea persoanelor pentru un loc de muncă, chiar dacă îşi găsesc angajaţii prin eforturi propriu. „Pentru a beneficia de anumite facilităţi legate de Legea şomajului, ei trebuie să aibă aceste repartiţii la dosarele lor profesionale”, a precizat directorul AJOFM Neamţ.

Chirila Daniel - director AJOFM Neamt

Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ

De la începutul anului,  în Roman au fost angajate 1.392 de persoane, atât şomeri, cât şi persoane care şi-au schimbat locul de muncă. „Cel mai mare număr de persoane angajate s-a înregistrat la muncitorii necalificaţi, la lucrători în confecţii (208 persoane) sau lucrători calificaţi în montarea pieselor, în zona construcţiilor. De asemenea, mai sunt multe locuri de muncă vacante pentru lucrători comerciali şi vânzători, şi aici au fost cele mai multe angajări în acest domeniu. Foarte multe angajări au mai fost pentru cei calificaţi în confecţii, atât confecţioneri, cât şi confecţioneri-asamblori articole din textile. Este o cerere mare în acest domeniu. Multe angajări au mai fost pentru şoferi, lucrători la bucătărie, ospătari, bucătari, barmani, mecanici auto, lucrători gestionari, fierari-betonişti, dulgheri”, afirmă Daniel Chirilă.

539 de şomeri în zona Roman

După angajările din ultimele luni, AJOFM Neamţ are în evidenţe o scădere semnificativă a numărului de şomeri înregistraţi. „În Roman avem acum în evidenţă 539 de şomeri, dintre care 243 primesc indemnizaţie, iar 296 sunt fără indemnizaţie. Dintre şomeri, aproximativ 50% sunt femei. Vreau să subliniez că se înregistrează o scădere cu aproximativ 100 a numărului de şomeri în municipiul Roman. În zona Roman sunt înregistraţi în total 3.887 de şomeri, din care numai 513 indemnizaţi. Sunt anumite comune «campioane» la numărul de şomeri, iar valori mai mari sunt la: Oniceni, Boghicea, Bîra, Văleni, Valea Ursului, Pânceşti. Pe toată zona Roman, scăderea este de circa 250 de şomeri, înregistraţi, faţă de lunile anterioare”, a mai precizat directorul AJOFM Neamţ.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0