Apocalipsa adusă de tornadă

Dimensiune text

Furtuna violentă de duminică după-amiază, căzută după o secetă prelungită, a pus stăpînire pe satele din jurul Romanului. În satele comunei Dulcești, furtuna a semănat groază printre localnici, cînd acoperișurile locuințelor au fost smulse și purtate în aer de vînt. Mai mulți copaci și stîlpi de electricitate și telefonie au fost doborîți de vîntul puternic, fără a provoca victime.

 

Primarul comunei, Mihai Michiu, și viceprimarul Daniel Cucu au trecut prin fiecare sat pentru a inventaria pagubele produse de furtună. „Am vizitat toate satele, pentru a vedea efectele tornadei de duminică. La o primă evaluare am identificat opt case cu acoperișul luat de vînt. Puterea vîntului a fost atît de mare încît acoperișul a fost smuls nu doar de pe casele bătrînești, ci chiar și de pe casele noi sau în construcție. Pe lîngă pagubele produse la case, furtuna a smuls și copacii din pămînt, a rupt rețele și stîlpi de electricitate și de telefonie fixă. Sperăm ca, împreună cu autoritățile județene, să putem să-i ajutăm pe cei care au avut de suferit de pe urma furtunii„, a precizat Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești.

 

A plouat cu bucăți din acoperișurile caselor

 

Una dintre casele care a avut de suferit de pe urma furtunii de duminică este cea a lui Ștefan Cercel (foto dreapta). Proprietarul casei este plecat la muncă în Grecia și nu știe ce s-a întîmplat. Cel care a văzut dezastrul a fost tatăl său, căruia nu i-a venit să creadă.
A fost o tornadă care a smuls tabla de pe casele care i-au stat în cale. A luat tabla cu tot cu grinzi și a dus-o la zeci de metri distanță, în lanul de porumb. Acum încercăm să strîngem colile de tablă, dar nu mai avem ce face cu ea. Nu mai poate fi folosită decît dacă o punem pe vreo magazie„, a spus tatăl proprietarului afectat de furtună.

Tabla l-a costat pe proprietarul casei 3 – 4.000 de euro și, dacă nu ar lucra în străinătate, refacerea imediată a acoperișului nu ar fi pusă în discuție.
Luată de vînt, tabla s-a izbit de firele de electricitate, care s-au rupt, iar apoi stîlpul de lîngă gospodăria lui Ștefan Cercel a fost rup.
Oamenii spun că imaginea era apocaliptică. „S-a întunecat și a venit ca un vîrtej. Zburau pe sus bucăți de acoperiș, crengi de copaci. Ne-am speriat foarte tare„, spune unul dintre localnici.

 

 

 

Pe o altă străduță din satul Dulcești, Anița Mihalache, o bătrînă de 77 de ani, este încă speriată de furtuna de duminică.
Sînt bătrînă, dar nu am mai văzut asemenea ploaie. A luat și din acoperișul casei mele, și din cel al băiatului. M-am speriat foarte tare. Eram singură în casă. Nu știam cît o să dureze și dacă o să mai pot locui în casă. Și gardul era la pămînt. L-am pus noi cum am putut, după aceea. A venit primarul și a văzut ce a lăsat în urmă potopul. Sper să primesc și eu niște bani, ca să pot repara ce mi-a stricat ploaia, pentru că din pensie nu aș putea„, spune Anița Mihalache.
Bătrîna a fost, totuși, prudentă. Cum furia naturii nu alege atunci cînd vine vorba de pagube, bătrîna și-a asigurat casa.
Nu același lucru a făcut mult mai tînărul Ștefan Cercel, care va trebui să muncească alte cîteva luni pentru a reface ceea ce furtuna a luat în cîteva clipe.

  COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Îmi pare rău pentru dulceşteni, mă leagă ani buni din viaţa mea de această localitate… Ce mi-a plăcut, însă, comparaţia dintre mătuşa, înţeleaptă, şi tînărul care i-a făcut în ciudă Dlui. Florea, asta da contrapunct !!! 🙂 Dar, lăsînd gluma la o parte, asigurarea cred că trebuie luată fff în serios !