APM Neamț sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului

Dimensiune text

În fiecare an, pe data de 5 iunie se celebrează Ziua Mondială a Mediului. Tema din acest an pentru Ziua Mediului este „Șapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă”. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ celebrează, pe data de 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului, principalul eveniment ecologic, de informare publică şi de acţiune pentru mediu al Naţiunilor Unite (UNEP), marcat în peste 100 de ţări, pentru a încuraja şi a conştientiza populaţia privind necesitatea protejării mediului.

mediu 02Tema din acest an pentru Ziua Mediului – „Șapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă” – exprimă provocarea de a crea oportunităţi de dezvoltare economică durabilă, favorabilă incluziunii şi, în acelaşi timp, de a stabiliza rata de utilizare a resurselor şi a reduce impactul asupra mediului.

În prezent se constată o rată alarmant de mare a consumului nesustenabil de resurse, în domeniile alimentar, apă şi energie. Aceasta este, în mare parte, determinată de creşterea veniturilor (în special în mediul urban) şi stilul de viaţă actual, răspândit la nivel global, care depăşeşte capacitatea planetei noastre de a regenera resursele naturale.

„Putem schimba modelele de consum al bunurilor şi serviciilor, să devenim mai conştienţi de alegerile noastre şi de impactul acestora asupra sustenabilităţii planetei, prin utilizarea bunurilor şi serviciilor energetice în mod eficient, prin a face alegeri alimentare inteligente, care asigură o viaţă mai sănătoasă şi un mediu sănătos, prin reducerea deşeurilor alimentare şi prin a consuma cu grijă resursele de apă”, a afirmat Eduard Corduneanu, directorul APM Neamţ.

Acţiuni pentru marcarea Zilei Mondiale a Mediului

Pentru a marca acest eveniment ecologic, APM Neamţ desfăşoară, la nivel local, o serie de activităţi specifice, în perioada 25 mai – 5 iunie. Vor fi realizate diferite materiale de promovare: afişe, pliante, informări de presă. Vor fi organizate sesiuni de informare adresate elevilor din unităţile de învăţământ nemţene, privind importanţa ariilor naturale protejate, desfăşurate în parteneriat cu reprezentanţi ai Parcului Naţional Ceahlău, Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş şi ai Parcului Natural Vânători Neamţ.

O altă acţiune va fi lansarea unui concurs de fotografie destinat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal, despre aspectele pozitive şi negative privind starea mediului din judeţul Neamţ. Fotografiile vor fi pe suport de hârtie fotografică, cu dimensiunea minimă de 20 x 30 de centimetri. Cele mai sugestive lucrări vor fi expuse în holul APM.

Vor fi derulate activităţi educative pe teme ecologice, iniţiate de unităţile de învăţământ partenere în cadrul programului „Eco-Școala”.

Primăria municipiului Roman va iniţia acţiuni de salubrizare care vor fi derulate în data de 5 iunie, de către echipajele „Eco-Patrulei Școlare”, în zonele arondate, şi un concurs de reciclare între unităţile de învăţământ.

De asemenea, se va desfăşura o acţiune de conştientizare a cetăţenilor privind respectarea prevederilor legislative ale Legii  54/2012, privind desfăşurarea activităţilor de picnic, de pe domeniul public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, prin realizarea unor materiale informative.


COMENTARII

WORDPRESS: 0