APM Neamţ protejează populaţia de alergii

Dimensiune text

În perioada iulie – septembrie înfloreşte planta denumită „ambrosie” – Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub numele popular de „floarea pustei”, care are un efect puternic alergen asupra populaţiei sensibile.

Planta este întâlnită sporadic şi în judeţul Neamţ, în special în zonele de la marginea căilor de acces, dar şi în zonele lăsate în paragină, grădini, în culturi de cereale şi floarea soarelui, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ recomandă aplicarea unor măsuri menite să limiteze extinderea arealului acestei plante, cât şi în scopul prevenirii efectului alergen. Astfel, imaginea acestei plante va fi popularizată astfel încât locuitorii să o poată recunoaşte cu uşurinţă şi să o elimine. Administraţia publică locală va lua măsurile corespunzătoare astfel încât zonele din şanţuri din apropierea căilor de acces să fie cosite, urmărind cu prioritate zonele de promenadă, parcurile, terenurile de joacă şi zonele de interes comun. Se recomandă cositul repetat, astfel încât plantele de ambrosie să fie epuizate biologic şi erbicidarea, acolo unde condiţiile o permit, ţinând cont de faptul că erbicidarea afectează toate speciile din ecosistem. Eliminând tot covorul vegetal, se pot crea condiţii favorabile eroziunii şi alunecărilor locale de teren. Până în prezent, nu este omologat oficial niciun produs pentru erbicidarea acestei specii.


Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0