APM Neamţ marchează Ziua Mondială a Mediului

Dimensiune text

APM Neamţ lansează un concurs de miniproiecte destinat elevilor, dar şi multiple activităţi şi participări la simpozioane şi conferinţe 

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ celebrează, pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului, principalul eveniment ecologic, de informare publică şi de acţiune pentru mediu al Naţiunilor Unite (UNEP), marcat în peste 100 de ţări, pentru a încuraja şi conştientiza populaţia privind protecţia mediului la nivel mondial.

Evenimentul are ca scop conştientizarea protejării insulelor supuse riscurilor şi vulnerabilităţilor, ca urmare a schimbărilor climatice.

Pentru marcarea evenimentului la nivel local, APM Neamţ lansează un concurs de miniproiecte, sub formă de prezentări power-point, cu tema: „Schimbările climatice şi manifestările fenomenelor extreme”, vizând modificările de la nivel global, ca rezultat al evoluţiei climei.

Concursul, demarat în rândul elevilor, îşi propune adoptarea unei atitudini de responsabilizare ecologică şi civică, ca urmare a impactului schimbărilor climatice care au afectat agricultura, sănătatea umană, ecosistemele terestre şi marine, aprovizionarea cu apă, mijloacele de trai ale oamenilor, precum şi de a dezvolta simţul practic în abordarea unor probleme de actualitate şi de interes pentru societate. Concursul se adresează ciclului liceal de învăţământ şi constă în înscrierea fiecărei unităţi de învăţământ cu maximum trei lucrări, sub forma unor prezentări power-point sau  filmuleţe. Vor fi luate în considerare doar lucrările originale, de unic autor, fiecare participant putând concura cu o singură prezentare. În evaluarea lucrărilor se va ţine seama de condiţiile de formă (respectarea condiţiilor de eligibilitate, tehnoredactare, aspect general), calitatea argumentelor, abilitatea de a discerne, sistematiza, de a analiza şi generaliza procese şi fapte, claritatea exprimării, concizie şi cursivitate în exprimarea ideilor. Comisia de jurizare va fi formată din reprezentanţi ai APM Neamţ. Lucrările vor fi depuse la sediul APM Neamţ până pe 6 iunie, iar decernarea premiilor va avea loc pe 10 iunie, la sediul APM Neamţ.

APM Neamţ va desfăşura, cu acest prilej, şi alte manifestări care constau în realizarea şi distribuirea de afişe şi pliante, o acţiune de ecologizare pe 5 iunie, participarea la Conferinţa „Jijia inferioară – potenţial sit RAMSAR”, organizată de APM Iaşi, participarea în calitate de partener la activitatea de jurizare în cadrul Simpozionul „Ecoviaţa”, iniţiat de către Grupul Școlar Economic Administrativ din Piatra Neamţ, pe 6 iunie. Mai multe detalii se pot obţine de pe site-ul  http://apmnt.anpm.ro sau de la sediul APM Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice şi Tehnologia Informaţiei, telefon: 0233/215049, int. 104.

apm28c

ONU a declarat anul 2014 drept Anul Internaţional al Statelor Insulare Mici (SIDS) aflate în curs de dezvoltare. În acest sens, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a declarat: „Planeta Pământ este insula noastră comună, să ne unim forţele pentru a o proteja!”.

Ziua Mondială a Mediului are ca temă principală schimbările climatice şi se desfăşoară sub sloganul: „Raise your voice, Not the sea level” – „Ia Atitudine! Schimbă-ţi comportamentul! Spune STOP schimbărilor climatice!”. Este o oportunitate excelentă de a lansa un apel de solidaritate cu insulele mici, ameninţate tot mai mult cu dispariţia, ca urmare a creşterii nivelului mărilor şi oceanelor.



COMENTARII

WORDPRESS: 0