Prima paginăEconomie

Apicultorii se califică greu pentru fondurile europene

Dimensiune text

Regulile dure din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală îi ţin departe pe crescătorii de albine de fondurile europene.

Crescătorii de albine din judeţul Neamţ nu au reuşit să beneficieze prea mult de fostul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Astfel, banii puşi la dispoziţie pentru apicultori nu au fost atraşi pe cât trebuia, statistica arătând că ne aflăm printre ultimele judeţe la acest capitol. Astfel, în timp ce în Alba au fost depuse 132 de proiecte, în Neamţ doar doi crescători de albine au beneficiat de cei 40.000 de euro obţinuţi prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, numărul proiectelor este mic şi în Iaşi (14), Suceava (16), Bacău (12), Vaslui (60).

Cu toate acestea, au existat alte fonduri pe care le-au atras, dar de valori mult mai mici. Situaţia dificilă de care se lovesc atunci când încearcă să obţină fondurile europene este confirmată de crescătorii de albine, care spun că regulile sunt prea aspre şi preferă să se dezvolte aşa cum o făceau şi până acum. Mai precis, aceştia se extind cu banii pe care îi obţin pe producţie. Judeţul Neamţ are „în acte” 350 de crescători şi peste 18.000 de familii de albine, dar numărul acestora este mult mai mare în realitate, deoarece nu toţi se înregistrează.

„Am intenţionat să aplic acum câţiva ani pentru obţinerea unor fonduri, dar m-am lăsat păgubaş. În primul rând, ca să iei fonduri îţi trebuie bani să plăteşti pe cineva să te consilieze. M-am uitat în Ghidul solicitantului şi sunt foarte complicate informațiile. Cu toate că mă ocup de albine de ani buni, partea tehnică din acele ghiduri nu o pot înţelege în totalitate. Am doar 32 de familii de albine de care am grijă şi am în plan să ajung în doi ani la 100 – 150 de familii. Nu am împrumuturi la bancă şi cam tot ce câştig reinvestesc. O să mă opresc într-un punct, când mă voi bucura şi eu de profit. Sper ca anul acesta să fie mult mai bine, că anul trecut a fost un mare dezastru”, ne-a spus Ion Codrin, care creşte albinele în zona Doljeşti.

Din nefericire, nici noul PNDR 2014-2020 nu este prea prietenos cu apicultorii. În primul rând, pentru a se califica proiectul, se impune un punctaj foarte greu de realizat şi, potrivit documentelor oficiale, familia de albine este înregistrată cu o valoare de producţie de 52,26 euro, sumă extrem de mică. Practic, ca să obţină suma maximă de 50.000 de euro din noul program, crescătorul trebuie să deţină peste 1.000 de familii de albine, ceea ce este destul de greu. De cealaltă parte, în fostul PNDR, pentru a lua 40.000 de euro era nevoie de mai puţin, aproximativ 200 de familii de albine.

Anul trecut a fost unul greu pentru apicultorii din judeţ. Din cauza frigului din primăvară, dar şi a ploilor, producţia medie a fost de aproximativ 32 de kilograme pentru o familie de albine.

COMENTARII

WORDPRESS: 0