Prima paginăEconomie

APIA sprijină fermierii care vor să ia credite

Dimensiune text

Pot solicita adeverinţe în vederea accesării de credite beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la speciile ovine/caprine, că eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu APIA.

Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale.

Creditele acordate de bănci fermierilor sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului, prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine pentru anul 2013. Din adeverinţă trebuie să reiasă şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de solicitare a plăţii naţionale complementare, până la data emiterii acesteia, conform reglementărilor în vigoare, precum şi numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal.

Conform Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 732/23 iulie 2013, cuantumul de plată înscris în adeverinţă este de 30 de lei pe cap de animal.

COMENTARII

WORDPRESS: 0