Prima paginăActualitate

Apelul IPJ Neamț: „Atenție, părinți! Protejați-vă copiii de petarde și artificii!”

Apelul IPJ Neamț: „Atenție, părinți! Protejați-vă copiii de petarde și artificii!”

Dimensiune text

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț atrag atenția părinților să își protejeze copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune în pericol viața sau sănătatea. Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și pot răni lăsând traume fizice permanente. Astfel de accidente au loc, din păcate, în fiecare an, în special în preajma  sărbătorilor de iarnă.

Referitor la persoanele fizice, sub condiția de a avea vârsta de peste 16 ani, acestea pot deține și folosi în scop de divertisment doar articolele pirotehnice din categorial F1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință.

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categoria de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articole pirotehnice comercializate în această perioadă pot duce la accidente nedorite.

Pentru a preveni incidentele neplăcute și, chiar, victimizarea populației prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum și pentru menținerea unui climat de siguranță publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii sunt rugați să achiziționeze doar obiecte pirotehnice permise de lege.

Ce materiale pirotehnice pot fi folosite și când

Polițiștii atrag atenția că articolele pirotehnice de divertisment ce pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani sunt cele din categoria 1 și P1. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).

Totodată, trebuie avute în vedere situațiile în care se interzice folosirea articolelor pirotehnice.

Astfel, se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice la o distanța mai mica de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

„Pentru prevenirea oricăror evenimente negative, polițiștii vă recomandă să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice sau juridice autorizate. Petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare. Sesizați Poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice. Comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală. Atenție la etichetă: la achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta, care trebuie să fie inscripționată în limba română”, au mai precizat reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0