Prima paginăActualitateRoman

Apartamente izolate termic cu bani din bugetul local

Dimensiune text

Blocurile din Roman ar putea fi termoizolate cu sprijin de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), de la bugetul de stat şi de la bugetul local, indiferent de veniturile romaşcanilor. Ghidul solicitantului pentru acest tip de proiecte a fost publicat, spre consultare, de Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Operaţional Regional (POR). Consultarea durează până pe 24 septembrie, dar este posibil ca această variantă să rămână cea finală. Conform documentului, ratele de co-finanţare aplicabile pentru cheltuielile eligibile vor fi de 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor de la FEDR şi bugetul de stat, iar 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor vor veni de la primării şi de la asociaţiile de proprietari.

În calitate de solicitant, Primăria va avea obligaţia de a asigura resursele financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente proiectelor ce compun cererea de finanţare (cheltuieli eligibile şi neeligibile), în condiţiile rambursării a maximum 60% din cheltuielile eligibile din FEDR şi de la bugetul de stat, respectiv recuperării ulterioare a cotei-părţi ce revine fiecărei asociaţii de proprietari din valoarea proiectului respectiv (cheltuieli eligibile şi neeligibile).

Contribuţia totală a asociaţiei de proprietari va fi de 25% din valoarea lucrărilor de intervenţie (valoarea cheltuielilor de construcţie-montaj), din care au fost eliminate cheltuielile aferente lucrărilor de intervenţie pentru spaţiile comerciale, inclusiv apartamentele cu altă destinaţie decât locuinţă, şi de 100% din valoarea lucrărilor de intervenţie (valoarea cheltuielilor de construcţie-montaj) aferente spaţiilor comerciale, inclusiv apartamentele cu altă destinaţie decât locuinţă.

În acest ghid se precizează că Primăria va putea acorda ajutoare, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale, pentru persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere; persoane singure/familii care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale, au realizat venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie; veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai/ale acestora; pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe membru de familie sunt sub câştigul salarial mediu net pe economie.

Pentru aceste categorii de proprietari, cota de contribuţie proprie obligatorie nu va putea fi mai mică de 3,5% din valoarea lucrărilor de intervenţie. Diferenţa până la 25% din valoarea lucrărilor de intervenţie va fi suportată de către primărie.

Reprezentanţii administraţiei publice locale au spus, în mai multe rânduri, că sprijină acest program de termoizolare a blocurilor. La nivelul Consiliului Local Roman s-a aprobat, în luna iunie, o listă actualizată cu blocurile din Roman care pot fi parte a Programului Local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe. Pe această listă sunt trecute 89 de blocuri de locuinţe.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Cu devize umflate de 4-5 ori nu este rentabil pentru cetatean,care contribuie cu 25% fata de 20%pana acum.Domnilor intocmiti devize la pretul pietii de 60 lei/mp cu tva termoizolatie ,revenind cetateanului 15 lei /mp atunci este rentabil pentru cetatean.Va rog incercati.