Anul drogurilor și al infracțiunilor informatice

Dimensiune text

Județul Neamț a ajuns pe harta principalilor traficanților de droguri și hackeri. Un raport DIICOT arată că județul nostru a început să fie o parte importantă a crimei organizate.

 

 

Droguri de sute de mii de euro sau atacuri informatice. Toate acestea au fost descoperite în județul nostru pe parcursul anului trecut. Așa reiese din raportul de activitate publicat de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism ( DIICOT). Potrivit acestui raport, în anul 2012, numărul cauzelor sesizate a fost de 16.984, ceea ce, în comparație cu cele 15.878 cauze înregistrate în cursul anului 2011, reprezintă o creștere cu 6,96 %.În ceea ce privește situația cauzelor soluționate, în cursul anului 2012, au fost rezolvate 8.936 cauze, din care 6.255 cauze prin adoptarea unei soluții, la care se adaugă 2.681 cauze declinate sau conexate. Raportat la cele 9.717 cauze soluționate în anul 2011, scăderea este de 8,03 %.

În ceea ce privește Serviciul Teritorial Bacău, la care este arondat și județul Neamț, procurorii au început cercetarea în 439 de dosare, cu 540 de persoane, din care 199 au fost trimise în judecată și 81 au fost arestate. Raportul procurorilor de la Crimă Organizată relevă faptul că județul Neamț a fost, anul trecut, scena unor tranzacții și infracțiuni de amploare. Astfel, la sfârșitul lui septembrie 2012, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Dei Zadeh Badr Ali Asghar, reținându-se în sarcina acestuia faptul că, în cursul anului 2012, a introdus pe teritoriul României 10 kilograme de opium, din Iran, cu tranzitarea Turciei și a Bulgariei- fiind prins în flagrant la data de 25 august 2012, în timp ce deținea, în vederea vânzării, aceste substanțe interzise. Un alt caz faimos a fost cel în care a fost implicată Mihaela Panseluța, din comuna Trifești, care a fost trimisă în judecată alături de alte patru persoane, reținându-se în sarcina acestora faptul că, în cursul anului 2011 au inițiat, constituit și aderat la sprijinirea activității unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea unor infracțiuni grave incriminate de Legea nr. 39/2003, respectiv trafic ilicit de droguri de mare risc (metamfetamine) și spălare a banilor. Astfel, membrii acestui grup infracțional organizat au traficat importante cantități de metamfetamine, pe ruta rutieră Iran-Turcia-Bulgaria-România, iar apoi, pe rută aeriană România-Japonia, unde aceste droguri de mare risc erau vândute în scopul obținerii unor importante beneficii financiare, prețul de vânzare în Japonia a unui kilogram de metamfetamine fiind de aproximativ 500.000 euro/kilogram.

În urma cooperării judiciare internaționale a fost indisponibilizată pe teritoriul României, Bulgariei și Japoniei cantitatea totală de aproximativ 44 kilograme de metamfetamine, din care 24 de kilograme au fost descoperite în geamantanele Panseluței, la Trifești.

În această cauză au fost indisponibilizate, printre altele, sumele de 23.000 euro și 614.000 yeni japonezi, dar s-au luat și măsuri asiguratorii asupra unui autoturism și a unui imobil în valoare de aproximativ 400.000 euro.

De asemenea, Anonymous România, celulă a grupării internaționale cu același nume, a desfășurat o vastă activitate infracțională specifică, de criminalitate informatică, acțiuni ilicite ce au constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidențiale sau nedestinate publicității, precum și publicarea în mediul on-line a datelor exfiltrate. Bazele de date confidențiale ori clasificate au fost cu predilecție administrate de instituții și persoane juridice publice, atât din România cât și din străinătate.

Prin această modalitate s-a încercat compromiterea unui număr de 28 site-uri aparținând unor entități publice sau private. Coordonatorul și persoana direct implicată în derularea agresiunilor de terorism cibernetic în numele grupării Anonymous România a fost Gabriel Băleasa, din județul Neamț.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0