Prima paginăSport

Antrenorul Lucică Cucoş a ales Romanul pentru pregătiri

Dimensiune text

Surorile Perie continuă lupta, în pofida necazurilor care le-au afectat.

La începutul lunii martie s-au desfăşurat întrecerile Campionatului Naţional de Aruncări Lungi, de iarnă, rezervate categoriilor seniori, tineret şi juniori.

Aşa cum era de aşteptat, medaliile pentru sportivii din Roman, nu neapărat legitimaţi acum la cluburi din oraşul de baştină, au apărut. Bianca Perie, cea mai bună aruncătoare de ciocan din ţară, de mai bine de un deceniu, a câştigat un nou titlu naţional în proba în care s-a consacrat, cu o cea mai bună încercare măsurată la 65,59 metri. Eleva antrenorului emerit Lucică Cucoş, legitimată la SCM Bacău, a avut starturi mai bune în anii precedenţi. Rămâne fără rivală în ţară. Sora sa mai mică, Roxana, s-a clasat pe locul al patrulea, tot la seniori, cu o cea mai bună aruncare de 53,43 de metri. La mijlocul lunii martie, Bianca a aruncat 67,19 metri la Cupa Europei la Aruncări Lungi de la Leiria, în Portugalia, rezultat cu care a ocupat locul I în grupa a doua valorică. Acestea sunt rezultatele din primele trei luni ale anului în care, cu preponderenţă, sportivii se pregătesc pentru sezonul de vară, cel mai important.

Roxana Perie şi antrenorul emerit Lucică Cucoş

Roxana Perie şi antrenorul emerit Lucică Cucoş

„Ne pregătim la Roman!”

Antrenorul Lucică Cucoş nu este supărat din acest motiv şi a ales să-şi continuie munca adaptându-se la vremuri şi condiţii, fără a renunţa la principiile pe care le respectă de ani de zile. Profesionalismul său este recunoscut prin rezultatele pe care le-a obţinut. Toată ţara, inclusiv cei de la Federaţia Română de Atletism, s-a bucurat când Bianca Perie era lider mondial la juniori II sau I, când lua medalii la campionate europene de tineret sau seniori, când a obţinut cel mai bun rezultat la un campionat mondial de seniori pentru delegaţia României. Federaţia de specialitate a vrut, la un moment dat, să-i ia cea mai bună elevă, pe Bianca. Cucoş n-a fost de acord, aşa cum este normal. I s-au mai tăiat din venituri, care nu erau cine ştie ce. Munca trebuie răsplătită! De aceea, antrenorul emerit Lucică Cucoş a ales să meargă pe drumul său, nu pe altul, dictat: „Am stat de vorbă cu cei de la federaţie să ne dea condiţii de pregătire pe măsura pretenţiilor pe care le au. Ni s-a spus că avem posibilitatea să lucrăm în cantonament centralizat. Nu este cea mai bună variantă, în acest moment. Ne-au tăiat şi prima olimpică. A fost un şoc şi scoaterea din lotul olimpic sau punerea anumitor condiţii. Noi am muncit. Astfel, am ales să facem pregătirea în Roman, până vor înţelege să ajute. Nu vreau să fac tam-tam pe această temă. Există timp în care să ajungem la înţelegere. Eu sunt antrenorul Biancăi, nu altcineva. Este posibil ca, din mai, să mergem la pregătire cu lotul, la Snagov. Până atunci ne pregătim acasă, la Roman”.

Obiectiv în 2014 pentru Bianca Perie: 73 sau 74 de metri

Antrenorul Lucică Cucoş ne dumireşte în privinţa perspectivelor pe care le au elevii săi, fără a menţiona acel mare obiectiv: participarea Biancăi la Jocurile Olimpice din 2016, din Brazilia.

„Surorile Perie sunt afectate după decesul bunicii şi sunt un pic demoralizate. Sunt evenimente peste care nu putem trece uşor şi este de înţeles. Treptat, vor reveni la o formă pe care şi-o doresc şi ne-o dorim. Trebuie răbdare. Bianca se pregăteşte acum pentru participarea la Campionatul European pe echipe, liga I, acolo unde vrem clasare între primele trei pentru echipa de atletism a României. Eu sper ca Perie să fie pe locul secund în proba ei. La Cupa Europei a aruncat peste 67 de metri. Este un rezultat normal în perioada de iarnă. La antrenamente aruncă între 67 şi 69 de metri. Abia a început antrenamentele specifice probei. Ținta următoare este să arunce 68,50 metri, baremul de calificare la Campionatul European din vară, de la Zurich. Acum face între opt şi zece antrenamente pe săptămână, în funcţie de starea de oboseală. Roxana a început să-şi revină după intervenţia chirurgicală la genunchiul stâng, de acum un an. A şi concurat, după cum s-a văzut. Se simte bine, se mişcă bine la antrenamente. Nu vrem să forţăm mai mult decât se poate. Am încredere că va reuşi să atingă baremul de 57 de metri pentru participarea la Campionatul Mondial de juniori care va avea loc în Statele Unite, la Eugene. Până atunci va fi şi Balcaniada juniorilor I la care, în mod normal, ar trebui să câştige. Altfel, ceilalţi sportivi ai mei n-au avut rezultate care să impresioneze. Sunt în creştere şi au calităţile necesare pentru a urca spre performanţă. Eduard Perie are nerv, dar mai are şi mult de muncit. Este ambiţios, face şi ore suplimentare de pregătire. Are o voinţă extraordinară pe care sper să n-o piardă. Este şi entuziasmul acela, de la început. În noiembrie trecut a ales să facă acest sport. Ștefan Casian n-a avut rezultate acum. A fost şi bolnav, pneumonie, chiar înainte de naţionale. După încă vreo doi sau trei ani de muncă, se va vedea de ce este în stare. Elena Tacu promite, la rândul ei. Are trac în concurs. A aruncat 33,89 metri. La antrenamente a depăşit 37 de metri”, a mai spus Lucică Cucoş.

COMENTARII

WORDPRESS: 0