HomeSanatate

Amintiri de coșmar din epoca avorturilor provocate

Medicul ginecolog Dorel Romanescu își aduce aminte că cele mai grave cazuri pe care le-a tratat au fost avorturile provocate. Înainte de 1989, cînd avorturile erau interzise, tot mai multe femei încercau să scape de sarcină prin diverse metode. După anii ’90, au apărut tot mai multe familii cu copii numeroși.

 

 

Este binecunoscut faptul că, în ultimii ani, în județul Neamț, ca, de altfel, în mai toate județele țării, natalitatea a cunoscut o scădere drastică. Medicii pun acest lucru pe seama condițiilor materiale și a nesiguranței zilei de mîine. Paradoxal, tot sărăcia duce la apariția unor familii cu mulți copii, întrucît multe dintre mame văd în alocația primită pentru creșterea copilului un mijloc de a-și asigura existența. Dacă înainte de 1989 avorturile erau interzise, fiind un mod de a spori natalitatea, acum tinerele familii nu se mai încumetă să conceapă un copil. Interzicerea avorturilor a avut, însă, și o parte negativă, medicii confruntîndu-se cu numeroase avorturi provocate chiar de către femei.

 

Între extreme

 

Șeful secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Dorel Romanescu, își aduce aminte că printre cele mai grave cazuri cu care s-a confruntat de-a lungul carierei au fost cele ale unor paciente care au ajuns în spital după ce și-au provocat avort. Pe lîngă metodele folosite, complicațiile survenite ulterior le-au mutilat, dacă nu fizic atunci psihic, pe viață.

„Înainte de ’89, pentru că avorturile erau interzise, foarte multe femei își provocau avort. Un caz care m-a impresionat a fost cel al unei femei care a ajuns la spital după ce și-a provocat un avort cu o sîrmă de la un cablu electric. Era într-o stare foarte gravă și a trebuit să-i facem o histerectomie totală. Mai mult, starea ei s-a agravat și a făcut insuficiență renală, așa că a trebuit să o trimitem la Iași, unde, pentru o perioadă de timp, a făcut dializă. Din fericire, pacienta trăiește și acum”, își aduce aminte medicul Dorel Romanescu.

Acesta mai povestește că, în trecut, la spital se prezentau femei care făcuseră și 20 de avorturi.

„Pe noi nu ne interesau cîte avorturi făcuseră. Le treceam doar într-o condică. Nici nu-ți trecea prin cap ce metode găseau pentru a-și provoca avort. Am avut o pacientă care și-a provocat avort cu tulpina unei mușcate, altele au băut tot soiul de soluții. Eram obligați de starea pacientelor să facem histerectomii, iar multe dintre ele făceau și insuficiență renală. În ultimii ani s-au înmulțit familiile extrem de numeroase, cu 10-12 copii. Acestea sînt cazuri sociale care, pentru noi, nu mai reprezintă nimic ieșit din comun”, a mai spus șeful secției Obstetrică-Ginecologie.

O mamă care nu are loc de muncă primește, după naștere, timp de doi ani de zile, un ajutor lunar în valoare de 200 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • simina57 12 ani ago

    sa va dea dumnezeu sanatate,domnul doctor.m-ati salvat si pe mine de la moarte odata