Amenzi de zeci de mii de lei pentru munca la negru

Amenzi de zeci de mii de lei pentru munca la negru

 

În perioada 1 – 30 iunie, 21 de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț au efectuat 300 de controale, ocazie cu care s-au constatat 284 de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă și s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 118 sancțiuni contravenționale, însumând 72.500 de lei .

În domeniul sănătății și securității în muncă, în luna iunie, au fost realizate 109 vizite de control și evaluare la unități economice. Totodată, cu ocazia controalelor s-au aplicat 100 de sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 19.500 de lei. În luna iunie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț au fost înregistrate șase accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

„În domeniul relațiilor de muncă, în luna iunie, au fost controlați 191 de agenți economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, din care șapte amenzi contravenționale, însumând 53.000 de lei, respectiv 11 avertismente contravenționale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 modificată și completată și HG nr. 500/2011. De asemenea, au fost depistați trei angajatori la care lucrau patru persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 40.000 de lei”, precizează un comunicat al ITM Neamț.

De asemenea, în luna iunie, acțiunile de control privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, în cadrul Campaniei naționale „O zi pe săptămână” s-au desfășurat în unitățile care au ca obiect de activitate fabricarea băuturilor alcoolice și răcoritoare în datele de 15, 22, 29 iunie. Au fost verificați 26 de angajatori, constatându-se 14 neconformități, dispunându-se tot atâtea măsuri de remediere. Au fost depistați doi angajatori care practicau muncă fără forme legale de angajare. Cei doi angajatori au fost sancționați cu amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru un număr de două persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0