Amenzi de peste un milion de lei pentru transport ilegal de lemne

Amenzi de peste un milion de lei pentru transport ilegal de lemne

Buruienile netăiate aduc amenzi
O mie de amenzi în șase zile
Despăgubiri de aproape două miliarde de lei vechi

 

lemne camionÎn primele şase luni ale anului, poliţiştii nemţeni au confiscat 3.807,22 metri cubi de material lemnos şi cinci autovehicule folosite la transportul ilegal de material lemnos.

Poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, cât şi poliţiştii de ordine publică au acţionat permanent pentru constatarea şi sancţionarea faptelor ilegale la regimului silvic. Astfel, în primele şase luni ale acestui an au fost executate 211 de controale, fiind verificate 204 obiective, dintre care 52 instalaţii de debitat lemnul, zece exploatări forestiere, 13 depozite şi 805 mijloace de transport.

Poliţiştii au constatat 229 de infracţiuni silvice şi au fost aplicat 440 de sancţiuni contravenţionale, majoritatea fiind aplicate pentru „transportul materialelor lemnoase fără avize de însoţire ori fără documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare”, în valoare de circa 1.208.000 lei.

În urma acţiunilor desfăşurate, a fost recuperată şi confiscată cantitatea de aproximativ 3.807,22 metri cubi de material lemnos, reprezentând 496,15 metri cubi de cherestea, 2.949,97 metri cubi de lemn de lucru şi 361,10 metri cubi de lemn de foc, în valoare totală de 120.800 lei. Totodată, conform articolului 25 din Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, poliţiştii au indisponibilizat cinci autovehicule folosite la transportul ilegal de material lemnos, ce au fost introduse în Camera de corpuri delicte-auto a IPJ Neamţ.

„Reamintim cetăţenilor faptul că a fost implementată o nouă aplicaţie mobilă, «Inspectorul Pădurii», ce reprezintă componenta pentru populaţie a Sistemului informaţional integrat de urmărire în timp real a masei lemnoase din România. Această aplicaţie poate fi utilizată de populaţie în scopul verificării unui transport de masă lemnoasă, operaţiunea efectuându-se prin introducerea unui număr de înmatriculare auto. Aplicaţia este în faza de test, valabilă doar pentru utilizatorii de sisteme de operare Android, putând fi descărcată şi testată accesând Google play. Informaţiile furnizate în urma accesării sunt următoarele: existenţa sau inexistenţa codului unic generat de sistemul Woodtracking în momentul plecării transportului de material lemnos, termenul maxim de valabilitate a codului este de 72 de ore, în funcţie de distanţa de transport, iar în cazul consultării unui cod valabil, aplicaţia va returna următoarele date: data şi ora emiterii codului, volumul, specia/sortimentul lemnului. În cazul accesării aplicaţiei şi constatării unui transport ilegal de material lemnos, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe Poliţia prin sistemul unic de urgenţă 112!”, precizează un comunicat al IPJ Neamţ.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!