Amenzi de peste 350.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă, în luna februarie

Amenzi de peste 350.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă, în luna februarie

Dimensiune text

 

 

În luna februarie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ au efectuat 263 de controale, ocazie cu care s-au constatat 333 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 164 de sancţiuni contravenţionale, din care opt amenzi în cuantum de 358.000 de lei, și 139 de avertismente contravenţionale, informează un comunicat al ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, șapte inspectori de muncă au realizat 111 vizite de control şi evaluare la unităţi economice şi au aplicat în total 123 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 37.000 de lei. În februarie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 16 evenimente încadrate ca accidente de muncă, din care 15 cu incapacitate temporară de muncă (cădere la acelaşi nivel/de la mică înălțime, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu, cauze patologice) și un eveniment soldat cu deces (cădere de la înălțime).

În domeniul relaţiilor de muncă, 12 inspectori de muncă au controlat 151 de agenţi economici. Cu prilejul controalelor, au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 321.000 de lei, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003, modificată şi completată – Codul Muncii, Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii,  HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, și ale HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier.

La opt angajatori, au fost depistate 16 persoane  pentru care angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare. Au fost dispuse opt măsuri şi s-au aplicat opt amenzi, în cuantum de 300.000 de lei.

Cu prilejul controalelor întreprinse în cursul lunii februarie 2019, pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă al salariaţilor au fost dispuse 61 de măsuri, în sensul respectării dispoziţiilor legale referitoare la înregistrarea elementelor prevăzute la articolul 3, alineatul 2, literele a – i din actul normativ menţionat, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Doi angajatori au fost sancționați contravențional cu o amendă în cuantum de 3.000 lei și un avertisment.

Controale în domeniul silvic

În perioada 5 – 15 februarie au fost efectuate acțiuni de control la angajatorii care efectuează activități specifice lucrărilor silvice și exploatării forestiere.  Au fost verificați 22 de angajatori. În domeniul securității și sănătății în muncă s-au constatat 32 deficiențe, pentru care s-au dispus 32 măsuri de remediere.

Au fost sancționați 21 de angajatori, cărora li s-a aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 9.000 de lei. Din punct de vedere al relațiilor de muncă, în cadrul acestei acțiuni au fost identificați la locul de muncă șase lucrători fără forme legale de angajare. Cu aceasta ocazie, pentru muncă fără forme legale, au fost aplicate două amenzi, în valoare de 120.000 lei. De asemenea, au fost dispuse 17 măsuri de remediere a neconformităților constatate, mai precizează reprezentanții ITM Neamț.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0