Prima paginăEconomie

Amenzi de peste 1,7 milioane de lei pentru comercianții de produse congelate

Amenzi de peste 1,7 milioane de lei pentru comercianții de produse congelate

Dimensiune text

 

În perioada 15– 26 iulie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată.

La nivelul întregii țări, au fost controlaţi 798 operatori economici, din care la 515 au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor, informează un comunicat al ANPC.

Ca urmare a deficienţelor constatate, la nivel național au fost dispuse următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 30.722 de lei,  produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 596 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 264 de avertismente şi 332 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.778.500 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

La operatori economici din județul Neamț, comisarii pentru protecția consumatorilor au depistat deficiențe precum: comercializarea de produse alimentare congelate în afara datei durabilităţii minimale stabilite de  producători, contrar prevederilor legale în vigoare; lipsa informaţiilor obligatorii, care să le permită alegerea sortimentului dorit (lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare, a traducerii în limba română a acestora sau prezența unor etichete greu lizibile, lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate, neindicarea ingredientelor alergene, neînscrierea listei ingredientelor, lipsa înscrierii cantității nete, lipsa înscrierii condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, lipsa etichetării nutriționale, înscrierea eronată a datei durabilității minimale, lipsa înscrierii datei primei congelări, lipsa înscrierii țării de origine etc.); lipsa afișării preţurilor (preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură) sau afișarea acestuia într-un loc greu vizibil sau într-un mod greu lizibil.

Sfaturile ANPC pentru consumatori

Acordați atenție condițiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât și la domiciliu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată. La decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate.

Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj.

Acordați o atenţie deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului.

Acordați atenţie deosebită datei durabilităţii minimale. Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale.

Menţiunile obligatorii care se înscriu pe etichetele / ambalajele produselor alimentare provenite din alte ţări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.

La cumpărarea produselor alimentare solicitați şi păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0