Prima paginăEconomie

Amenzi de 80.000 de lei pentru munca la negru, aplicate de ITM Neamț în luna septembrie

Amenzi de 80.000 de lei pentru munca la negru, aplicate de ITM Neamț în luna septembrie

Dimensiune text

 

În perioada 1 – 30 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 299 de controale, ocazie cu care s-au constatat 198 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 255 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 153 de sancţiuni contravenţionale, din care 13 amenzi în cuantum de 108.500 de lei, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna septembrie, inspectorii de muncă au realizat 137 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 129 de abateri de la prevederile legale şi au dispus 129 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 95 de angajatori au fost sancţionaţi cu 129 de sancţiuni contravenţionale, din care 121 de avertismente contravenţionale şi opt amenzi, în cuantum de 24.000 de lei.

La ITM Neamț au fost comunicate în luna septembrie 21 de evenimente de muncă. Împrejurările cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost cauzate de căderea de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă sau de accident de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, trei au fost mortale. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare. La cinci angajatori din domeniul service auto şi construcţii au fost oprite de la funcţionare cinci echipamente de muncă ce prezentau pericol pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna septembrie, inspectorii de muncă au efectuat 162 de controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 126 de măsuri şi au aplicat în total 24 de sancţiuni contravenţionale, din care cinci amenzi în cuantum de 84.500 de lei şi 19 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La trei angajatori, inspectorii de muncă au identificat patru persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate trei amenzi în cuantum de 80.000 de lei şi au fost dispuse trei măsuri. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: repararea autovehiculelor, producţia de confecţii şi comerţ. Pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017, au fost dispuse 25 de măsuri, iar trei angajatori au fost sancţionaţi cu trei avertismente contravenţionale.

Angajatori sancționați pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19

În conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în perioada stării de alertă ITM Neamț a efectuat verificări în vederea asigurării în continuare a unei protecţii adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirus şi a asigurării unui mediu de muncă sigur pentru sănătatea lucrătorilor.

Astfel, în luna septembrie, inspectorii de muncă au verificat 128 de agenţi economici, cu un total de 815 salariaţi. Au fost efectuate 128 de controale, dintre care două s-au desfăşurat noaptea. Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost sancționaţi contravenţional 57 de angajatori, cu 55 de avertismente contravenţionale şi trei amenzi în cuantum de 3.000 lei şi au fost dispuse 58 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate mai precizează reprezentanții ITM Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0