Amenzi de 7.000 de lei pentru produse de 3.595 de lei

Dimensiune text

Inspectorii OPC au verificat 350 de brichete, în valoare de 3.595 de lei. Pentru nereguli s-au dat amenzi de 7.000 de lei.

În perioada 27 – 29 august, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea brichetelor, la zece operatori comerciali. Au fost verificate 350 de brichete, în valoare de 3.595 de lei. La şapte dintre operatorii economici au fost descoperite abateri.

De exemplu, doi dintre aceştia comercializau brichete care nu prezentau caracteristici de siguranţă pentru copii. Alte nereguli descoperite au constat în nerespectarea cerinţelor privind marcarea acestor produse. S-au găsit brichete care urmau să fie vândute individual către consumatori, fără niciun element de identificare şi fără informaţiile de siguranţă; 50 de brichete pentru care operatorul economic nu a putut prezenta facturile de achiziţie; brichete la cutie, sub diferite mărci, de provenienţă China, cu avertizări de securitate incomplete şi fără instrucţiuni de reîncărcare.

Referitor la existenţa şi prezentarea declaraţiei de conformitate, s-a constatat că declaraţiile de conformitate, prezentate de patru dintre operatorii verificaţi şi care desfăşoară activitate de comercializare a brichetelor, nu respectau cerinţele prevăzute de legislaţie.

„Ca urmare a abaterilor constatate, s-au aplicat şase avertismente şi trei amenzi contravenţionale, în valoare de 7.000 lei, şi s-au dispus măsurile de oprire definitivă de la comercializare pentru brichete fantezie în valoare de 90 lei şi oprire temporară de la comercializare a 348 de brichete, în valoare de 3.505 lei”, a precizat Gelu Moldovanu, comisarul şef adjunct al CJPC Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0