Amenzi de 60.000 de lei pentru munca la negru

Amenzi de 60.000 de lei pentru munca la negru

Dimensiune text

 

munca muncitor zidar constructiiPe parcursul lunii octombrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț au efectuat 286 de controale la agenții economici, ocazie cu care s-au constatat 340 de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 125 de sancțiuni contravenționale însumând 104.000 de lei. Foarte multe amenzi s-au dat și pentru munca la negru.

Astfel, în luna octombrie, au fost controlați 155 agenți economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, din care opt amenzi contravenționale, însumând 66.500 de lei, respectiv cinci avertismente contravenționale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003, republicată, și ale HG nr. 500/2011.

„De asemenea, au fost depistați șase angajatori la care lucrau 18 persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 60.000 lei. În cazul unui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală documentele necesare în vederea constatării infracțiunii de primire la muncă fără întocmirea formelor legale a unui număr mai mare de cinci persoane, iar în cazul altui angajator s-au înaintat către organele de cercetare penală documentele necesare în vederea constatării infracțiunii privind nerespectarea regimului de muncă al minorilor”, se arată într-un comunicat al ITM.

În același timp, au fost depistate 48 de persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidența al salariaților în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr.500/2011, fiind dispuse 56 de măsuri pentru remedierea neconformităților. Au fost aplicate o amendă, în valoare de 5.000 de lei, și un avertisment contravențional.COMENTARII

WORDPRESS: 0