Amenzi de 47.500 de lei pentru farmacii

Dimensiune text

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului Neamţ au aplicat amenzi de 47.500 de lei farmaciilor din judeţ în activitatea cărora s-au descoperit abateri de la legislaţie.

În perioada 6 – 10 octombrie, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat acţiuni de verificare la operatorii economici care comercializează produse farmaceutice. Au fost verificaţi 28 de operatori economici şi s-au constatat abateri la 26 dintre aceştia.

În urma verificărilor efectuate s-au constatat multiple nereguli. În ceea ce priveşte condiţiile de depozitare a produselor comercializate, s-a descoperit prezenţa la vânzare a unor produse preambalate dintr-o anumită gamă, iar în locul de depozitare nu se respecta temperatura recomandată de producător.

La unul dintre operatorii economici s-a constatat comercializarea produsului pentru copii „Milupa Junior” la cutii de 600 de grame, care avea termen de valabilitate depăşit de nouă zile.

Cele mai multe situaţii neconforme au fost identificate la vânzarea promoţională şi prezentarea produselor. De exemplu, comisarii CJPC au descoperit o farmacie care avea scris în vitrina de la intrare mesajul: „Aici sunt cele mai mici preţuri. Convinge-te!”, fără alte informaţii sau vreun mod de a face dovada acelui fapt.

În unele farmacii erau prezentate informaţii contradictorii referitoare la campaniile existente, existând promoţii care se suprapuneau, iar reducerile nu se cumulau. În alte situaţii, erau afişate promoţii fără a se indica produsele care erau vizate, perioada de valabilitate sau preţul de referinţă la care se aplica procentul de reducere.

Referitor la informarea consumatorilor, cele mai des întâlnite abateri constau în faptul că pe eticheta aplicată de producător nu erau specificate condiţiile de păstrare şi depozitare.

„Pentru abaterile constatate au fost aplicate 18 avertismente şi 21 de amenzi contravenţionale, în valoare de 47.500 de lei. Au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 68 kilograme de produse farmaceutice, în valoare de 4.847 lei, precum şi de oprire definitivă de la comercializare a 3,585 kilograme de poduse, în valoare de 1.615 de lei”, a declarat comisar şef adjunct Natalia Hruşcă.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 6 ani

    au mai dat si ei amenzi la ce mai functioneaza inca k in rest au reusit sa inchida aproape tot…in doi ani se vor sanctiona intre ei