Prima paginăEconomie

Amenzi de 280.000 de lei pentru munca la negru, în luna august

Amenzi de 280.000 de lei pentru munca la negru, în luna august

Dimensiune text

 

În perioada 1 – 31 august, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 242 de controale, ocazie cu care s-au constatat 198 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 198 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 134 de sancţiuni contravenţionale, din care 26 de amenzi, în cuantum de 329.500 de lei, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna august, inspectorii de muncă au realizat 132 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 98 de abateri de la prevederile legale şi au dispus 99 de măsuri pentru remedierea deficienţelor. 76 de angajatori au fost sancţionaţi cu 98 sancţiuni contravenţionale, din care 83 de avertismente contravenţionale şi 15 amenzi, în cuantum de 45.000 de lei.

La ITM Neamț au fost comunicate în luna august 14 evenimente de muncă. Împrejurările cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost cauzate de cădere de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi accidente de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, două au fost mortale. Toate  evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

La un angajator din domeniul extracţiei materialelor de construcţii au fost oprite de la funcţionare două echipamente de muncă ce prezentau pericol pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna august, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat 110 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 99 de măsuri şi au aplicat în total 36 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 amenzi în cuantum de 284.500 lei şi 25 de avertismente contravenţionale  pentru încălcări ale prevederilor  Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicată, modificată şi completată, şi ale HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La șapte angajatori, inspectorii de muncă au identificat 14 persoane care prestau muncă nedeclarată, dintre care 12 persoane prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, iar două persoane au fost depistate că prestau activitate în perioada în care contractul individual de muncă era suspendat.

Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost dispuse șapte măsuri pentru remedierea deficienţelor şi au fost aplicate șapte amenzi în cuantum de 280.000 lei. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: construcţii, creşterea animalelor, facilităţi de cazare, activităţi de divertisment, prelucrarea lemnului și întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017, au fost dispuse 26 de măsuri, iar patru angajatori au fost sancţionaţi cu avertismente contravenţionale, mai precizează reprezentanții ITM Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0