Amenzi de 180.000 de lei pentru munca la negru

Amenzi de 180.000 de lei pentru munca la negru

Dimensiune text

 

În perioada 1 – 30 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 222 de controale, ocazie cu care s-au constatat 244 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 181 de sancţiuni contravenţionale, din care nouă amenzi în cuantum de 201.500 de lei şi 172 de avertismente contravenţionale, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna septembrie, cinci inspectori de muncă au realizat 119 vizite de control şi evaluare la unităţi economice şi au aplicat în total 164 de sancţiuni contravenţionale, din care patru amenzi în cuantum de 21.500 de lei şi 160 de avertismente contravenţionale.

În septembrie, la ITM Neamț au fost comunicate 22 de evenimente de muncă. Cauzele evenimentelor comunicate au fost: cădere de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, agresarea unor lucrători aflaţi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, accident de traseu şi circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, trei au fost mortale. Decesul victimelor nu a survenit din cauze violente.Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna septembrie, șapte inspectori de muncă au controlat 103 agenţi economici şi au aplicat în total 17 sancţiuni contravenţionale, din care cinci amenzi în cuantum de 180.000 de lei şi 12 avertismente scrise, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, modificată şi completată. La cinci angajatori, au fost depistate nouă persoane care prestau activitate nedeclarată. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate cinci amenzi în cuantum de 180.000 de lei, mai precizează comunicatul ITM Neamț.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0