Prima paginăEconomie

Amenzi de 150.000 de lei pentru munca la negru, în luna noiembrie

Amenzi de 150.000 de lei pentru munca la negru, în luna noiembrie

Dimensiune text

În perioada 1 – 30 noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 319 controale, ocazie cu care s-au constatat 316 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 246 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 168 de sancţiuni contravenţionale, din care 16 amenzi în cuantum de 179.500 de lei, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna noiembrie, inspectorii de muncă au realizat 166 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 131 de abateri de la prevederile legale şi au dispus 134 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 95 de angajatori au fost sancţionaţi cu 130 de sancţiuni contravenţionale, din care 121 de avertismente contravenţionale şi nouă amenzi, în valoare de 26.500 de lei.

La ITM Neamţ au fost comunicate luna trecută 16 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accidentele de circulaţie cădere de la înălţime şi incendiu. Dintre evenimentele comunicate, două au fost mortale. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, În luna noiembrie, inspectorii de muncă au efectuat 153 de controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 112 măsuri şi au aplicat în total 38 de sancţiuni contravenţionale, din care șapte amenzi în cuantum de 153.000 lei şi 31 de  avertismente contravenţionale, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La şase angajatori, inspectorii de muncă au identificat şapte persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă şi o persoană care presta muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de munca cu timp parţial. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate șase amenzi, în cuantum de 150.000 de lei, şi au fost dispuse șase măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017, au fost dispuse 36 de măsuri, iar 12 angajatori au fost sancţionaţi cu 12 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 3.000 de lei şi 11 avertismente contravenţionale. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt:  construcţii, comerţ, exploatare forestieră, creşterea animalelor şi  activităţi de curăţenie, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0