Prima paginăEconomie

Amenzi de 110.000 de lei aplicate de ITM Neamț în ianuarie, pentru munca nedeclarată

Amenzi de 110.000 de lei aplicate de ITM Neamț în ianuarie, pentru munca nedeclarată

Dimensiune text

 

În luna ianuarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 252 de controale, ocazie cu care s-au constatat 275 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 148 de sancţiuni contravenţionale, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna ianuarie, inspectorii de muncă au realizat 99 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 98 de abateri de la prevederile legale şi au aplicat în total 98 de sancţiuni contravenţionale, din care patru amenzi, în valoare de 14.500 de lei.

În această perioadă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 21 evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost: cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu şi circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, patru au fost mortale. Toate evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna ianuarie, inspectorii de muncă au controlat 153 de agenţi economici, au dispus 177 de măsuri şi au aplicat în total 50 de  sancţiuni contravenţionale, din care 13 amenzi în cuantum de 127.000 de lei pentru încălcări ale prevederilor  Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La şapte angajatori au fost depistate şapte persoane prestând muncă nedeclarată, din care patru persoane au fost depistate la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, iar trei persoane au fost depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate șapte amenzi, în cuantum de 110.000 de lei, şi au fost dispuse șapte măsuri. Pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017, au fost dispuse 44 de măsuri, iar 11 angajatori au fost sancționaţi cu 12 sancţiuni contravenţionale, din care două amenzi în cuantum de 6.000 de lei, mai precizează comunicatul ITM Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0