Prima paginăEconomie

Ambasadorul Vietnamului, în vizită la Camera de Comerț și Industrie a Județului Neamț

Ambasadorul Vietnamului, în vizită la Camera de Comerț și Industrie a Județului Neamț

Dimensiune text

 

Vineri, 16 octombrie, Camera de Comerț și Industrie a Județului Neamț a avut onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Dang Tran Phong, ambasador al Republicii Socialiste Vietnam. Vizita a venit ca urmare a invitației adresate de către președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, cu scopul celebrării a 70 de ani de relații diplomatice dintre Vietnam și România, informează Camera de Comerț și Industrie a Județului Neamț.

Întâlnirea a avut loc cu prezența reprezentanților mediului de afaceri nemțean: Rifil SA, Nordarin Prod Com SRL, Eturia SRL, Tehnoprod SRL, Comes SA și Borcanul Fermecat SRL. Autoritățile locale au fost reprezentate de către George Lazăr, prefect al județului Neamț.

Motivul principal a fost dezvoltarea de relații bilaterale în domeniul economiei și de aprofundare a beneficiilor Acordului de liber schimb Uniunea Europeană – Vietnam. Cu această ocazie, ambasadorul Vietnamului a ținut să precizeze și să mulțumească pentru sprijinul valoros al României acordat în timpul președenției UE, în privința ratificării Acordului de liber schimb și a celui de protecție a investițiilor care există între UE și Vietnam.

În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție oportunitățile de dezvoltare a relațiilor economice în diferite domenii și industrii ca urmare a semnării celor două acorduri. Astfel, printre beneficiile companiilor se numără eliminarea tarifelor la export, liberalizarea comerțului cu servicii fără test de necesitate economică, facilitarea vamală și comercială prin simplificarea formalităților, precum și beneficii în domeniul achizițiilor publice, companiile din Uniunea Europeană având un acces mai bun la piețele din Vietnam decât companiile din orice altă țară terță.

„Prim-secretarul Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam a precizat faptul că Vietnam este una dintre economiile cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, fiind un hub pentru companiile europene care doresc să-și deschidă puncte de producție și export. Astfel, UE are acces pentru prima dată la o economie vibrantă de aproape 100 de milioane de locuitori, cu o clasă mijlocie care înregistrează cea mai rapidă creștere din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est și o forță de muncă tânără și dinamică. Forța de muncă din Vietnam a fost un subiect atins în cadrul discuției, reprezentanții Ambasadei precizând faptul că aceștia au o pregătire specializată în multe domenii de interes pentru piața din România, făcând cu brio concurență personalului autohton disponibil”, a precizat Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Neamț.

Discuții au fost și în legătură cu disponibilitatea Vietnamului  de a importa produse și servicii românești, precum și disponibilitatea firmelor din România de a investi în industria vietnameză din sectoare ca prelucrarea lemnului, construcții, fibre sintetice etc. Aceste discuții au venit ca urmare a faptului că, în 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat o creștere de 31,2% față de anul anterior.

Excelența Sa Valeriu Arteni, fost Ambasador al României în Vietnam, prezent la întâlnire, a ținut să precizeze faptul că își va continua eforturile de a consolida și dezvolta relația între România și Vietnam în general și, în special, între județul Neamț și provincia Thai Nguyen, cu care au început demersurile de înfrățire.

Întâlnirea s-a finalizat cu discuții preliminare referitoare la realizarea unei misiuni economice realizată de Camera de Comerț și Industrie Neamț în Vietnam, alături de companii interesate în a investi în această țară, mai arată comunicatul Camerei de Comerț și Industrie a Județului Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0