Prima paginăSocialSanatate

Alte patru cazuri de gripă confirmate în județ

Alte patru cazuri de gripă confirmate în județ

Dimensiune text

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a raportat, pentru săptămâna 15 – 21 februarie, 1.510 cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 23 de persoane internate, cu o uşoară tendinţă de creştere faţă de numărul înregistrat săptămâna precedentă (1.452 de cazuri, cu 29 de bolnavi internaţi). Specialiştii DSP Neamţ menţionează că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute se încadrează în intervalul aşteptat pentru această perioadă.

Numărul  de pneumonii raportate a fost de 508, cu 128 de internări (faţă de 503, cu 145 de internări, în săptămâna precedentă).

Au fost raportate încă patru cazuri confirmate de gripă, cauzate de infecţia cu virusul gripei sezoniere, confirmate cu virus gripa A(H1)pdm09. Toate aceste cazuri sunt înregistrate la aceeaşi grupă de vârstă, 15-49 de ani, evoluează cu forma medie de boală şi au sunt apărut de doi bărbaţi şi la două femei, care nu şi-au făcut vaccinul antigripal.

Până la 22 februarie, în judeţ au fost vaccinate antigripal 11.008 persoane din grupele de risc (443 de persoane s-au vaccinat săptămâna precedentă), cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Mai există 1.982 de doze de vaccin antigripal la nivelul cabinetelor medicilor de familie, pentru persoanele care se înscriu în categoria de risc.

DSP Neamţ recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei: evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei (cel puţin un metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută, folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă cu apă şi săpun a mâinilor după ce strănutăm, tuşim sau ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe şi legume), aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare), purtarea de îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului, evitarea staţionării în frig în timp îndelungat.

Pentru persoanele care prezintă simptomatologie de gripă şi care nu se ameliorează în 72 de ore sau prezintă alte boli asociate, se recomandă prezentarea imediată la medic.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0