Alexandru Panatta Codreanu, pictorul șefului statului

Pictorul romașcan este o prezență obișnuită în galeriile mari din țară și străinătate. 80% dintre lucrările realizate de pictorul Codreanu au fost lucrate în manieră clasică, în ulei pe pânză. Lucrări ale sale se găsesc în colecțiile unui președinte al României, ale unui ambasador al SUA la București, dar și în sediul Operei din Viena.

 

 

„Acolo unde lucrările mele au plăcut, ușile galeriilor mi-au rămas deschise, ceea ce nu este decât onorant pentru mine”, explică pictorul.

tablou pictor Alexandru Panatta Codreanu 22044Altfel spus, inteligența, asociată cu spiritul creativ al pictorului, a condus la realizarea unor lucrări care au fost apreciate, în egală măsură, de cunoscători în domeniul artei, dar și de iubitori de frumos. Faptul că prima expoziție personală de pictură a deschis-o în anul 2003, la București, ne arată că romașcanul apreciază lucrurile după principiul „totul sau nimic”.

Deși „atacă” mai multe stiluri, Alexandru Panatta Codreanu recunoaște că stilul clasic este mai aproape de sufletul lui și al colecționarilor.
„Ca o explicație imediată, lucrările mele sunt explicite, de impact, plac de la prima vedere. Deși abordez o diversitate de stiluri, 80% dintre lucrările care au fost cumpărate au fost lucrate în manieră clasică, în ulei pe pânză. Cele moderniste au o durată de viață sezonieră. Se merge mult, acum, pe varianta decorativă, care poate fi abordată cu ușurință. Sunt lucrări ușor de executat, care necesită un timp de lucru mai scurt”, spune pictorul Codreanu.

 

Pictura de calitate, un domeniu costisitor

 

pictor Alexandru Panatta Codreanu 22041Comparativ cu alte forme de expresie artistică, pictura cere o bază materială costisitoare. „Este o profesie scumpă, dacă vrei să prezinți la înălțime. Ca lucrarea să fie completă, trebuie să ții seama nu doar de execuție, ci și de materialele folosite – pânză, vopsele – și să nu neglijezi rama, care vine ca o întregire a lucrării. Participarea la o expoziție este o altă cheltuială care trebuie avută în vedere. Din acest motiv, mulți pictori sunt nevoiți să-și câștige existența practicând alte meserii”, spune pictorul romașcan.

Lucrările pictorului Alexandru Panatta Codreanu se află în colecții private din Austria, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, SUA. Cele mai multe expoziții le-a deschis în Austria.
„Am participat cu lucrări la șase expoziții colective în galerii din Viena. Este un loc unde mă simt bine și unde am reușit să mă fac cunoscut”, spune pictorul romașcan.

Lucrări ale pictorului Codreanu au intrat și în colecția unor mari personalități publice. „A fost un context norocos să vând o icoană chiar pentru președintele țării Ion Iliescu și un tablou pentru ambasadorul al SUA în România din acea vreme. Câteva lucrări se află chiar în sediul Operei din Viena”, a spus pictorul.

 

„Nu m-aș despărți de orașul Roman”

 

pictor Alexandru Panatta Codreanu 22043Deși nu a deschis nicio expoziție personală sau de grup la Roman, pictorul Alexandru Panatta Codreanu a răspuns pozitiv unei solicitări venite din partea Muzeului de Artă. „Niciun artist plastic romașcan sau din altă parte nu a realizat vreodată un tablou în care să înfățișeze clădirea în care funcționează Muzeul de Artă din Roman. Cei de la Muzeul de Artă mi-au făcut o propunere, pe care am acceptat-o cu multă plăcere. Aș dori să continui seria acestor lucrări și să realizez și alte tablouri după alte clădiri importante ale Romanului, cum ar fi Arhiepiscopia sau Sinagoga”, spune pictorul romașcan.

Lucrarea pictorului Codreanu se va găsi și pe coperta unui volum la care lucrează profesoara Minodora Ursachi, fost director al Muzeului de Artă din Roman, în care sunt prezentați artiști plastici din Roman.

Născut la Iași, cu studii în România și Germania, prezent în galerii de artă din toată Europa, pictorul Codreanu nu vrea să plece din Roman, oraș în care s-a stabilit cu mai mulți ani în urmă. „Nu m-aș putea despărți de Roman. Nu pot rezista mai mult de o lună în altă parte, oriunde aș fi, în țară sau în străinătate”, spune pictorul.

 

Papa Francisc I s-a „întâlnit” cu pictorul romașcan

 

tablou pictor Alexandru Panatta Codreanu 22045Pictorul Alexandru Panatta Codreanu este cunoscut și ca pictor de biserici. A pictat Biserica „Sfânta Treime” din Recea (comuna Ion Creangă), biserica „Sfântul Nicolae” din satul Valea Enei (comuna Oniceni) și un lăcaș de cult din București. Când nu este pe schelă, se află în galerii. Anul trecut, a participat la Cluj la o expoziție colectivă de artă sacră, alături de alți pictori consacrați.

Doi dintre suveranii pontifi – papa Ioan Paul al II-alea și noul papă Francisc I – au fost portretizați de pictorul Alexandru Panatta Codreanu.
„Atunci când am realizat aceste tablouri, m-am gândit că ele își vor găsi locul la timpul potrivit. Recent, cei de la Institutul Franciscan și-au arătat interesul pentru tabloul noului papă”, a mai spus pictorul.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • elena 6 ani

    felicitari Alexandru!

  • culai 6 ani

    Intrucat nu a organizat nicio expozitie in Roman nu cunosc opera acestui pictor,atat de cunoscut in afara, asa cum se intampla cu multe alte personalitati artistice.De curand ,cu ocazia unei zile importante pentru mine ,am avut norocul sa primiesc o lucarare a domniei sale . Sincer nu am reusit sa o „discifrez”, dar la prima vedere m-a entuziasmat.Astept cu nerabdare o vernisare a lucrarilor sale.