Home

Alexandra Calistru este model în sport, şcoală şi bun simț

Antrenoarei Elisabeta Baciu Lazăr îi dau lacrimi de bucurie şi de satisfacţie a muncii bine făcute după rezultatele elevei sale, premiantă şi la şcoală, pe care o pregăteşte gratuit. Alexandra, sportivă legitimată la Clubul Atletic Roman, face naveta, de la Rediu la Roman.

Alexandra Calistru este una dintre cele mai bune sportive ale Romanului, în acest moment. Are un mentor de calibru, în persoana profesoarei Elisabeta Baciu Lazăr, maestru al sportului. Profesor şi elev se înţeleg de minune şi lucrează constant pentru îmbunătăţirea timpilor din probele de alergare şi pentru atingerea acelor momente de bucurie pe care ţi le dau trecerea liniei de sosire în postură de viitor medaliat. Alexandra a participat, sâmbăta trecută, la concursul de alergare, cros, pe distanţa de 1.200 de metri, pe care l-a şi câştigat. Sportiva, în vârstă de 15 ani, trece cu bine şi peste acea operaţie de cataractă care i-ar fi afectat serios pe alţii. Îşi vede conştiincios de treabă şi ia medalii.

„Eu zic că 2014 a fost un an bun pentru Alexandra, din punct de vedere al performanţei sportive, al rezultatelor la învăţătură şi al sănătăţii. La cele două concursuri naţionale din acest an a urcat pe podium. În martie, a încheiat pe locul al treilea la concursul indoor din Bacău, la juniori 3, în proba de alergare pe distanţa de 800 metri. În iulie, la concurs naţional în aer liber desfăşurat în Bucureşti, s-a clasat pe locul secund, în aceeaşi probă. A adus clubului două medalii”, a rezumat profesorul Elisabeta Baciu Lazăr anul competiţional al Alexandrei Calistru, una dintre discipolele preferate ale sale.

„Nu pot să nu mă bucur şi de marile ei performanţe la învăţătură”

Profesorul este mândru de elevul său, elevul răspunde pe măsura abnegaţiei şi profesionalismului mentorului, în pofida condiţiilor grele de trai. „În vară, a făcut record personal la 800 de metri, 2 minute şi 19 secunde. Voi reveni asupra sportului mai târziu. Nu pot să nu mă bucur, din tot sufletul, şi de marile ei performanţe la învăţătură. Să fii medaliată naţională şi să mai ai şi note foarte mari la şcoală nu este la îndemâna oricui. Anul acesta a terminat clasa a opta la Școala «Vasile Alecsandri» cu media 9,97. A intrat printre primii la Colegiul Naţional «Roman-Vodă», cu media 9,85, la «Știinţe naturale». S-a acomodat foarte repede şi la liceu şi este una dintre cele mai bune eleve din clasă. Sâmbătă, când Alexandra concura la Memorialul «Olimpiu Constantinescu-Nehoi», mama ei era la şedinţa cu părinţii de la «Roman-Vodă». Mi-a spus că a fost foarte încântată de cuvintele spuse de către doamna dirigintă la adresa Alexandrei. Am mai spus şi eu, de câte ori am avut ocazia, că învăţătura şi sportul fac casă bună. Alexandra este unul dintre cele mai bune exemple. Trecând iar la sport, Alexandra va fi la categoria juniori II în 2015, una mai grea, din mai multe motive. În primul rând, volumul de muncă se măreşte. În al doilea rând, nedorit, ea face naveta de la Rediu la Roman. În clasele a şaptea şi a opta a mai stat şi în Roman. Poate se va rezolva şi acest mare inconvenient, al negăsirii unui loc de cazare pentru un copil de asemenea valoare”, a continuat Elisabeta Lazăr, „Tuţa” cum i se spunea pe vremea când era sportivă în activitate şi cu rezultate mari.

Antrenamente cu Emilian Fărcăşel, nou partener de pregătire

Elisabeta Baciu dezvăluie cum se pregăteşte acum Alexandra: „În funcţie de timpul ei liber, facem şi antrenamentele. Eu nu mai sunt antrenor la club din octombrie 2013. O antrenez voluntar pe Alexandra. Măcar, beneficiez de transport gratuit la competiţii. Care ar fi efortul meu? Acesta-i: în ziua în care face antrenament, n-o las să meargă acasă. Doarme la mine. Încă nu s-a găsit un loc în Roman şi pentru ea. Facem acum un sacrificiu şi o să vedem ce ne va rezerva 2015. Altfel, de câtăva vreme, are un partener de antrenament, pe Emilian Fărcăşel, din Adjudeni, elev la Liceul 2. Este un copil foarte bun şi cu aptitudini, dar a început foarte târziu atletismul. Dacă ar fi început măcar din clasa a şasea, maximum a şaptea, altfel ar fi fost situaţia. Chiar şi aşa, el încearcă să recupereze, execută tot ce-i dai de făcut. Este compatibil cu Alexandra. Una este antrenamentul de unul singur şi alta este când ai parteneri. Astfel, se elimină singurătatea şi monotonia din antrenamente. Fărcăşel a câştigat, la rândul său, în proba de cros de la Memorial, cu atleţi mai experimentaţi. El a venit în octombrie la stadion şi, de atunci, vine mereu. Este foarte conştiincios. Dacă s-ar putea, ar veni în fiecare zi. Este greu, pentru el, să recupereze câţiva ani. În general, copiii care vin la stadion nu ştiu ce înseamnă performanţa. Probele de rezistenţă solicită foarte mult plămânii şi inima. Tempoul alergării este foarte important. Aici trebuie să acţionăm noi. Sportivii ar trebui să alerge mulţi kilometri fără să intervină oboseala, imediat”.

Urmează cantonamentul meritat de la Oglinzi

Traian Macovei, directorul Clubului Atletic, a găsit soluţia pentru a asigura un cantonament la Oglinzi pentru 25 dintre sportivii clubului, în perioada 20-27 decembrie. Printre aceştia se va număra şi Alexandra Calistru. Antrenoarea Elisabeta Lazăr are motiv să se bucure: „Mie-mi plac foarte mult alergările prin pădure. La acest capitol, mă ajută şi domnul Florin Patraş, cel care se ocupă de orientarea sportivă. Aşa profit şi eu de antrenamentele lor şi ne lipim de ei să le facem şi noi pe ale noastre. Acum sunt bucuroasă de acest cantonament la Oglinzi, acolo unde vrem să facem antrenamente deosebite. În ce priveşte starea de sănătate a Alexandrei, ea se simte bine după operaţia de cataractă. Nu există vreo modificare negativă a stării ei post-operatorie. Ea este, de mică, obişnuită cu dureri. Acum le tratează cu indiferenţă, deşi nu ştiu dacă este aşa de bine. Vor mai fi momente grele. Este bine că are psihicul bun. În 2015 va fi la juniori II şi va avea adversare mult mai puternice. Ca timp, în proba de 800 de metri, ar fi cam a şasea în ţară la juniori II. La concursurile naţionale, fiecare dintre sportivii mai buni are ca obiectiv podiumul. Acolo contează cine este pregătit şi cine îşi cunoaşte bine adversarii. Anul trecut, i-am spus că fetele din Suceava şi Vaslui se bat pentru locul I, iar celelalte zece au de alergat pentru locul al treilea. I-am zis: «tu vei obţine locul al treilea, dacă vei asculta sfaturile mele, de dinainte şi din timpul cursei». A făcut întocmai cum i-am spus, s-a mobilizat şi a lucrat bine. M-a bucurat enorm. Știu că i-ar fi plăcut mai mult să fie pe unul dintre primele două locuri, dar sportivele menţionate erau mult mai bine cotate. Trebuie să fim obiective, să ne cunoaştem valoarea”.

Comentarii

WORDPRESS: 0