Prima paginăNeamt

Alertă de pestă porcină africană

Dimensiune text

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a emis o alertă în județ cu privire la pesta porcină africană. Această alertă vine ca urmare a faptului că virusul pestei porcine africane a fost semnalat în provincia Zaporozh’ye din Ucraina, dar și în Italia și în Rusia, unde au fost confirmate deja 198 de focare la porcii sălbatici și domestici.

 

Dată fiind vecinătatea cu Ucraina, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus instituirea măsurilor de protecție specifice pentru astfel de situații în toate cele 11 județe de la granița de nord-est a țării, pentru ca boala să nu pătrundă pe teritoriul României. Aceste măsuri se referă la respectarea cu strictețe, de către cele șase exploatații comerciale de porcine autorizate din Neamț, a măsurilor de profilaxie generală, îndeosebi achiziționarea de suine numai din zone care derulează programe de supraveghere a bolilor majore ale porcinelor, cu statut liber de boli infectocontagioase și verificarea prin controale a implementării tuturor măsurilor de biosecuritate aprobate.

Aceleași măsuri se aplică și în zonele forestiere, unde medicii veterinari de la circumscripțiile sanitare veterinare zonale au fost repartizați pe fondurile de vînătoare, iar medicii veterinari de liberă practică împuterniciți se vor ocupa de prelevarea probelor de mistreț, contra cost. De asemenea, supravegherea bolilor în mediul silvic se face în colaborare cu administratorii celor 16 fonduri de vînătoare din Neamț, care au fost înștiințați de îndată despre apariția postei porcine africane în Rusia, Ucraina și Italia. „Gestionarii fondurilor de vînătoare au obligația să anunțe rapid apariția cazurilor de mistreți ori porci bolnavi sau morți, pentru ca specialiștii noștri să poată preleva probe, să se stabilească un diagnostic și să se poată lua măsurile care se impun, cînd este cazul. Anunțul în cazul oricărei suspiciuni se face la numărul de telefon 0233.22.32.59, care este asigurat permanent pe perioada alertei„, a declarat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 0