Alegerile parlamentare, pe 11 decembrie. Nu prea avem candidaţi, deocamdată

Alegerile parlamentare, pe 11 decembrie. Nu prea avem candidaţi, deocamdată

PMP a depus listele pentru alegerile parlamentare
Un milion de buletine de vot pentru nemțeni
Consiliul Judeţean Neamţ are banii pentru aparatul de radiologie de la Roman!

 

stampila vot 1Guvernul a stabilit marţi, 31 august, în ce zi vor ieşi românii la urne pentru a-şi alege parlamentarii. Datele luate în calcul au fost 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie, ultima zi fiind cea stabilită pentru desemnarea Parlamentului României.

Campania oficială va începe cu 30 de zile înaintea scrutinului, însă partidele au deschis cutia cu promisiuni încă de pe acum, luna septembrie urmând a fi „cea mai fierbinte”, formaţiunile urmând să anunţe şi componenţa listelor cu candidaţii la funcţiile de deputat sau senator.

Laurenţiu Leoreanu, preşedintele PNL Roman, spune că în partid, la sediul central din Piatra Neamţ, s-au depus unele cereri, dar nu s-au făcut şi analizele de rigoare, însă 15 septembrie ar putea clarifica situaţia candidaturilor. Însuşi Laurenţiu Leoreanu a spus că se gândeşte la o candidatură, dar nu este nimic bătut în cuie, mai ales că asta ar însemna alegeri anticipate pentru Primăria Roman. Un alt candidat din partea Romanului pe listele PNL ar putea fi Alin Antochi, dar nici acesta nu a luat o decizie, iar un romaşcan care mai mult ca sigur se va regăsi pe listele liberalilor este actualul senator Eugen Țapu, preşedinte PNL Piatra Neamţ.

Și la PSD lucrurile stau cam tot la fel. Preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, este plecat în China până săptămâna viitoare, iar discuţiile despre candidaturi ar putea avea loc tot în jurul datei de 15 septembrie. În ceea ce priveşte intenţiile, din partea romaşcanilor social-democraţi un interes îl manifestă Dan Manoliu, preşedinte al PSD Roman, cel care, şi în trecut, şi-a dorit să fie deputat pe Colegiul 6, dar nu a fost nominalizat de partid. Aproape ca sigure sunt date candidaturile Emiliei Arcan, fost preşedinte de Consiliu Judeţean, pentru Senat, şi a lui Ioan Munteanu, cel mai vechi parlamentar PSD, pentru Camera Deputaţilor. Un alt nume vehiculat pentru un loc în Parlament din partea PSD Roman este cel al Oanei Bulai, dar şi în acest caz nu este nimic confirmat oficial.

În plus, trebuie ştiut faptul că la aceste alegeri se vor vota liste de partid şi nu oameni, astfel încât locul ocupat de membrii formaţiunilor pe aceste liste este important.

La alegerile din 2012, Romanul a fost reprezentat de deputatul Elena Udrea (aleasă pe lista PDL, intrată apoi la PMP şi acum independentă) şi senatorii Ioan Chelaru (PSD) şi Leonard Cadar (ales pe lista PDL, transferat ulterior la PSD).

După Revoluţie, alegerile parlamentare s-au ţinut în 1992 pe 27 septembrie, în 1996 – pe 3 noiembrie, în 2000 – pe 26 noiembrie, în 2004 – pe 28 noiembrie, în 2008 – pe 30 noiembrie, iar în 2012 s-au ţinut pe 9 decembrie. Până în 2004 inclusiv, alegerile parlamentare s-au desfăşurat simultan cu alegerile prezidenţiale, după care a existat un decalaj, mandatul preşedintelui fiind prelungit la 5 ani, în timp ce mandatul parlamentarilor a rămas la 4 ani.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!