Alegerile parlamentare, înregistrate video-audio neîntrerupt

Alegerile parlamentare, înregistrate video-audio neîntrerupt

 

alegeri stampila vot 2Marți, 18 octombrie, prefectul judeţului Niculina Dobrilă a participat, la sediul Ministerul Afacerilor Interne, la o întâlnire a prefecţilor cu ministrul Afacerilor Interne şi miniştrii secretari de stat ai acestui minister, având ca subiect de discuţie organizarea alegerilor parlamentare.

Astfel, prefecţilor li s-au adus la cunoştinţă ultimele noutăţi cuprinse în proiectul de hotărâre de guvern conform căruia vor fi înregistrate video-audio neîntrerupt, de către operatorul de calculator din secţia de votare, toate procedurile realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor legale.

„Operatorul de calculator trebuie să realizeze înregistrarea video-audio dintr-o poziție fixă, de la o distanță medie, pe un cadru general. Se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării video-audio, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Înregistrările video-audio se păstrează pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României. Serviciul de Telecomunicații Speciale pune la dispoziția organismelor electorale, la cererea acestora, pentru soluţionarea unei contestaţii, cereri sau sesizări în materie electorală, copii ale înregistrării video-audio. Copiile se restituie după soluționarea contestației, cererii sau a sesizării. După cele trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Serviciul de Telecomunicații Speciale distruge, prin proceduri ireversibile, înregistrările și eventuale copii realizate”, se mai arată în documentul prezentat prefecților.

Totodată, potrivit aceluiaşi proiect de hotărâre, Ministerul Afacerilor Interne va asigura achiziţionarea timbrelor autocolante, respectiv a plicurilor din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor precum şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea „VOTAT”. Proiectul de hotărâre de guvern a fost adoptat în ședința Executivului de miercuri, 19 octombrie.


COMENTARII

WORDPRESS: 0