Alegeri în Adunarea Eparhială Roman

În cadrul şedinţei Consiliului Eparhial au fost stabilite cele zece circumscripţii electorale din eparhie unde se vor desfăşura alegerile. Alegerea membrilor clerici şi mireni din Adunarea Eparhială va avea loc în luna mai.

Sala de conferinţe a Centrului Eparhial de la Roman a găzduit luni, 17 martie, şedinţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Întâlnirea a fost prezidată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „Scopul acestei întâlniri a fost delimitarea celor zece circumscripţii electorale din eparhie, precum şi stabilirea datelor la care se vor desfăşura alegerile membrilor clerici şi mireni în Adunarea Eparhială”, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Episcopul-vicar a mulţumit membrilor Consiliului Eparhial pentru sprijinul acordat în derularea activităţilor şi proiectelor bisericeşti, precizând, totodată, că a fost ultima şedinţă în această formulă, urmând ca, după alegerile din luna mai, să se constituie un nou Consiliu Eparhial. Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Eparhial este un organism al Adunării Eparhiale care are în competenţă problemele bisericeşti – administrative, culturale, social – filantropice, economice şi patrimoniale pentru întreaga eparhie.

Din Consiliul Eparhial fac parte şapte membri (trei preoţi şi patru mireni): preotul Costică Busuioc, de la Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău, care ocupă funcţia de preşedinte al comisiei administrativ-bisericească din cadrul Adunării Eparhiale, preotul Ioan Palur, din Parohia „Letea Veche” din judeţul Bacău, care este şi preşedintele comisiei economico – patrimonială a Adunării Eparhiale, preotul Ionel Doru, de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Roman, care deţine şi funcţia de preşedinte al comisiei cultural-educaţionale din Adunarea Eparhială, profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, raportor în comisia cultural-educaţională din Adunarea Eparhială, notarul Tudor Sorin, din Roman, raportor în comisia juridică, inginer Costel Răducanu, din judeţul Bacău, membru în comisia social-filantropică a Adunării Eparhiale, inginer Dumitru Marius Chiribău, din judeţul Bacău, membru în comisia cultural-educaţională din Adunarea Eparhială, şi economist Constantin Custură, din judeţul Bacău, membru al comisiei economice-patrimoniale a Adunării Eparhiale.

Adunarea Eparhială este organul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale şi economice ale eparhiilor. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treime mireni. Membrii Adunării Eparhiale sunt în număr de 30, atât din Bacău, cât şi din Roman, iar activitatea acestui for este împărţită pe cinci comisii de lucru: administrativ-bisericesc, economico-patrimonială, cultural-educaţională, social-filantropică şi juridică. Din Adunarea Eparhială fac parte şi preotul Gheorghe Smerea (comisia cultural-educaţională), inginerii Ion Țaralungă şi Vasile Balcan (raportor), ambii activând în comisia administrativ-bisericească.


COMENTARII

WORDPRESS: 0