HomeEconomie

Alegeri democratice pentru Camera Agricolă

* nominalizarea candidaților, buletinele de vot, campania electorală și alegerile se fac după modelul parlamentar *
Prima formă de organizare în sistem privat a instituțiilor care vor gestiona viitorul agriculturii este aproape „coaptă”, marți, 2 octombrie fiind ziua în care se face tragerea la sorți a ordinei pe listele de candidați desemnați din rîndul specialiștilor care vor conduce viitoarea Cameră Agricolă.

 

 

Depunerea candidaturilor s-a făcut pe 26 septembrie, pe liste fiind 91 de specialiști de marcă din toate sectoarele de lucru din agricultură, reprezentanți ai asociațiilor cultivatorilor și producătorilor, ai crescătorilor de animale, medici veterinari, agronomi, fermieri tineri și mai vîrstnici, reprezentanți ai patronatelor din domeniul agro-alimentar, ai sindicatului Agrostar, ai instituțiilor de învățămînt și cercetare. Avem o comisie electorală județeană și birouri electorale în fiecare comună. Buletinele de vot vor fi tipărite pentru fiecare grupă de candidați, se va face campanie electorală, iar la urne se merge duminică, 21 octombrie„, a declarat inginerul Vasile Balcan (foto), candidat din partea Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

Procedura de alegeri, pe cît de democratică și transparentă, pe atît de solicitantă, antrenează specialiști, oameni de afaceri, mici sau mari fermieri, interesul major fiind acela ca viitoarele probleme și soluții de relansare a agriculturii să fie sub controlul celor direct implicați și interesați.
Nu este o structură bugetară, este organizată și va funcționa după norme capitaliste, adică eficiența și organizarea vor fi cuvinte de căpătîi. Doar în primul an de funcționare este obligația statului de a pune fonduri de funcționare la dispoziție, așa cum ar trebui să aloce, în regim de urgență, și fonduri de organizare a acestor alegeri. Autofinanțarea și chiar profitul camerelor agricole se pot asigura din consultanță, servicii și lucrări, cum ar fi realizarea de proiecte sau lucrări de cadastru, cu prețuri mult mai accesibile decît cele practicate pînă acum. Dacă ar fi să calculăm cîte familii din zona Roman ar fi putut accesa proiecte de subzistență s-ar depăși suma de un milion de euro, bani pierduți și producții ratate din comoditatea unor funcționari și lipsa de informații pentru cei interesați. Funcționarea pe noi reguli, de eficiență, a camerelor agricole, elimină astfel de rateuri„, apreciază Vasile Balcan, managerul Marsat.

Comentarii

WORDPRESS: 0