Prima paginăSanatate

Alba-neagra la coplată

Dimensiune text

Ministerul Sănătății a anunțat că s-a răzgîndit și a amînat cu încă o lună introducerea coplății, deși trebuia să intre în vigoare pe 1 februarie.

 

 

În plus, Ministerul vrea să modifice legea care reglementează modul și cuantumul în care se va aplica noua contribuție. Din 2012, coplata este obligatorie pentru toți asigurații care solicită servicii medicale din pachetul de bază.

Astfel, se pregătește, printr-o ordonanță de urgență, revenirea la un plafon care să înlocuiască a 12-a parte din venitul net anual al asiguratului, de la care nu se mai percepe coplata.
Practic, acest lucru înseamnă că nivelul de la care asigurații nu vor mai plăti coplata aferentă serviciilor medicale din pachetul de bază va fi același pentru toată lumea. Nu va mai varia, funcție de venit, așa cum era prevăzut în lege, în acest moment.

Coplata se referă la contribuția asiguratului pentru serviciile medicale din pachetul de servicii de bază. Suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază și va fi monitorizată printr-un tichet moderator pentru sănătate.
Potrivit Legii coplății, în varianta actuală, suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăși a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de asigurat. Cu alte cuvinte, asiguratul nu va mai plăti coplata pentru serviciile solicitate decît atunci cînd coplățile achitate într-un an vor atinge nivelul celei de-a 12-a părți din venitul său anual.
Ordonanța de urgență vizează, însă, revenirea la un plafon fix pentru toți asigurații, indiferent de venitul anul încasat de aceștia.

COMENTARII

WORDPRESS: 0