Al treilea caz diagnosticat cu COVID-19, în județul Neamț

Al treilea caz diagnosticat cu COVID-19, în județul Neamț

Dimensiune text

 

Luni, 16 martie, autoritățile din județ au anunțat oficial apariția celui de-al treilea caz în care o persoană din Neamț a contactat coronavirusul COVID-19, cel al unei femei de 43 de ani, din Piatra Neamț.

Femeia a călătorit în Franța, la Paris, întorcându-se în țară la momentul în care Franța nu se afla pe lista de restricții de călătorie. Ea a fost contact direct al unui pacient din Iași, diagnosticat pozitiv cu COVID-19 acum trei zile, dată de la care femeia și apropiații acesteia au fost plasați în auto-izolare. Testul pozitiv pentru aceasta a fost confirmat în noaptea de duminică spre luni, ea fiind apoi transportată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

„Avem confirmarea oficială că este vorba despre o femeie de pe raza teritorială a municipiului Piatra Neamț, confirmată în cursul serii de ieri pozitivă cu COVID-19. Această doamna a călătorit din Paris, Franța, a venit în România. Sunt începute procedurile de investigație epidemiologică. Este transferată la Iași, la Spitalul de Boli Infecțioase. Starea sa de sănătate, din primele date, este una bună, care nu ridică probleme în mod deosebit”, a afirmat prefectul George Lazăr.

„Este vorba despre un contact pozitiv al cazului din Iași, cu numărul 129, care caz a fost declarat acum trei zile. Atunci a fost auto-izolată la domiciliu și s-au recoltat probe. Nu prezintă niciun simptom de boală. A venit de la Paris, iar Parisul, la momentul intrării doamnei în țară, nu era nici măcar în zona galbenă, deci ea nu avea niciun fel de restricții. Testată pozitiv duminică seară, la ora 23.45. Persoana este total asimptomatică, deci nu prezintă absolut niciun simptom de boală. Dumneaei a fost testată tocmai pentru că a fost contact apropiat al cazului de la Iași. S-au recoltat probe de la contacții apropiați ai persoanei, din locuința acesteia, care s-au auto-izolat odată cu ea. Din ancheta preliminară, știm că are șase contacți direcți. De asemenea, se vor recolta probe de la contacții direcți stabiliți conform anchetei epidemiologice. Se vor lua absolut toate măsurile și asupra acestora, conform protocolului de la momentul acesta”, a precizat medicul epidemiolog Daniela Marcoci, șeful Compartimentului de Evaluare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

În ceea ce privește situația privind supravegherea și controlul infecției cu coronavirus în județul Neamț în data de luni, 16 martie, la ora 12, conform datelor prezentate de Prefectura Neamț, în județul Neamț erau cele trei cazuri de persoane diagnosticate cu COVID-19, 110 persoane aflate în carantină și 410 persoane auto-izolate la domiciliu, din care șase persoane instituționalizate.

„Reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20”, au precizat reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0