Ajutoare pentru crescătorii de bovine

Dimensiune text

Producătorii de lapte și carne de vită din zonele defavorizate ale județului Neamț pot depune cereri pentru sprijin comunitar, pînă pe data 21 septembrie.

 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Neamț informează că, în perioada 6 august – 21 septembrie, se pot depune cerere de plată aferentă anului 2012 în cadrul „Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și de carne de vită din zonele defavorizate”, finanțată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte și de bivolițe de lapte și de taurine din rase de carne și metișii acestora.
Solicitanții trebuie să depună o cerere pentru toate exploatațiile deținute la centrul județean APIA pe a cărui rază teritorială se află exploatația cu cel mai mare număr de animale.

Potențialii beneficiari și condițiile de acordare sînt diferite. Pentru vacile de lapte, crescătorii trebuie să dețină un efectiv de animale cuprins între două și 15 capete de vaci de lapte. Crescătorii de bivolițe de lapte trebuie să dețină un efectiv de maximum 50 capete femele. Crescătorii de taurine din rase de carne trebuie să dețină un efectiv de maximum 90 capete pe beneficiar.

Ajutorul specific pentru taurine din rase de carne se acordă o singură dată pentru categoria de vîrstă a animalului, pentru tineretul mascul și femel care are vîrsta de maximum 20 luni, existent sau ieșit din exploatație în perioada 1 ianuarie – 31 iulie anul curent, și anual, pentru vaci din rase de carne.

Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotație a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon maxim de 30.000.000 euro.

Cuantumul ajutorului specific se calculează de către APIA, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile.COMENTARII

WORDPRESS: 0