Ajutaţi-l pe Moş Crăciun!

Nici unul dintre cei 28 de copii care merg la grădiniţa din Veja nu are părinţi salariaţi. 16 dintre copii vin în fiecare zi de la Vlădnicele, sat aflat la şapte kilometri. Cei mai mulţi dintre copii sunt din familii prea sărace pentru a-şi permite să le facă daruri. „Ziarul de Roman” şi-a propus să-l ajute, în acest an, pe Moş Crăciun să găsească drumul până la grădiniţa din Veja.

Daria are cinci ani şi merge în fiecare zi la grădiniţă, chiar dacă, pentru asta, face în fiecare zi un drum de şapte kilometri. Numai dus. Daria este din Vlădnicele, din comuna Stăniţa, şi la ea în sat nu este grădiniţă. Aşa că merge la grădiniţa din Veja, cu microbuzul. Odată cu Daria mai merg alţi 15 copii, care au de la patru la şase ani. Pentru că drumul până la ei acasă e cam lung, Moş Nicolae nu prea ajunge nici la casa Dariei şi nici pe la casele celor mai mulţi dintre colegii de „navetă”. Sau, în cazul în care a ajuns, le-a pus în ghetuţe cea mai rămas prin sac. Adică mai nimic. Daria a văzut pentru prima dată o mandarină joi, de Moş Nicolae, când „doamna” le-a adus tuturor copiilor din grădiniţă dulciuri şi fructe, din banii ei. Și, pentru că nu ştia ce este acel fruct, Daria a început să-l mănânce cu tot cu coajă.

„I-am întrebat la grădiniţă, în ziua de Moş Neculai, ce le-a pus moşul în ghetuţe. Câţiva dintre ei primiseră câteva dulciuri, o fetiţă primise o păpuşică. M-a durut răspunsul unui băieţel, care mi-a spus că moşul le-a adus cartofi, morcovi, de-ale gurii. Toţi primiseră, invariabil, nuieluşe. Nu pentru că ei ar fi mai obraznici şi mai năzdrăvani decât alţi copii. Doar pentru că moşul care stăpâneşte aceste locuri e mai sărac decât alţi moşi”, a spus educatoarea Claudia Bereş, de la grădiniţa din Veja.

La grădiniţa din Veja vin 28 de copii. 16 dintre ei vin cu microbuzul, de la Vlădnicele. Au acest „noroc” abia din toamna lui 2012. Până acum, cine voia grădiniţă trebuia să facă drumul pe jos. Învaţă toţi, indiferent de vârstă, într-o singură grupă. „Nu am în grupă niciun copil ai cărui părinţi să fie angajaţi undeva. Puţini sunt cei care se descurcă mai bine, în limitele a ceea ce înseamnă acest «bine» la ţară, fără salariu, dar cei mai mulţi abia au cu ce să se îmbrace şi ce să mănânce de pe o zi pe alta”, spune educatoarea Claudia Bereş.

Din banii ei le-a cumpărat, anul trecut, mănuşi la toţi copiii din grădiniţă. Unei fetiţe care făcea drumul pe jos, anul trecut i-a luat cizmuliţe. Egalitatea de şanse este doar o vorbă goală pentru copiii din Veja. „Am ajuns să vânez pe internet toate concursurile de grădiniţă la care nu se cere taxă, nu-mi permit să cer 7 sau 10 lei, cât este taxa de participare, când ei vin la grădiniţă cu papucii sparţi. Nu vă imaginaţi ce înseamnă pentru ei o diplomă primită, dovada că au fost buni la ceva”, spune Claudia Bereş.

„Ziarul de Roman” şi-a propus să-l ajute, în acest an, pe Moş Crăciun să găsească drumul până la grădiniţa din Veja. Mămici şi tătici, bunici care vor să-i ajute pe aceşti copii, cu o jucărie, o ghetuţă sau o hăinuţă, o bomboană sau un fruct pot veni la sediul redacţiei din Pietonalul Ștefan cel Mare pentru a-l ajuta pe Moş Crăciun să-şi umple sacul.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0