Prima paginăActualitateRural

Agricultor condamnat pentru fraudă cu fonduri europene

Dimensiune text

Un bărbat din Moldoveni a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru fraudă. El ar fi încasat pe nedrept fonduri europene de peste 11.000 de lei.

 

Un bărbat din comuna Moldoveni a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost judecat pentru fraudă cu fonduri europene. Curtea de Apel Bacău a hotărât, în luna octombrie, să-l condamne pe Bogdan Gheorghiu la pedeapsa închisorii cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani și la plata a 10.773 de lei cu titlul de despăgubiri civile către Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Neamț. În luna decembrie 2012, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Bogdan Gheorgiu în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete- care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor -, și fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit procurorilor, la data de 13 mai 2011, inculpatul Gheorghiu Bogdan a formulat o cerere unică de plată pe suprafață la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Moldoveni, județul Neamț, în vederea accesării de fonduri comunitare și naționale pentru o suprafață de teren în total de 43,69 hectare. Pentru a putea beneficia de aceste subvenții pentru o suprafață de teren mai mare decât cea pe care o folosea în mod legal, inculpatul a prezentat reprezentanților APIA și un contract de vânzare – cumpărare autentificat pe care l-a falsificat, în special cu privire la data de la care putea efectiv să exploateze suprafața de 20 de hectare de teren agricol.

În această modalitate, inculpatul a încasat pe nedrept suma de 11.597,4 lei reprezentând sprijin financiar acordat prin fonduri europene și de la bugetul de stat. APIA – Centrul Județean Neamț s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 10.773,39 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului Gheorghiu Bogdan.

COMENTARII

WORDPRESS: 0