Agrana ajută cultivatorii de sfeclă

Dimensiune text

La întâlnirea organizată de Agrana au participat firmele furnizoare de sămânţă şi cele care asigură protecţia plantelor. Fermierii au aflat noutăţi despre elementele noi de tehnologie a seminţei şi noii hibrizii recomandaţi pentru 2014.

Agrana România, Sucursala Roman, partenerul pentru mii de cultivatori de sfeclă de zahăr şi pentru proprietarii de terenuri agricole din estul României, a organizat, joi, 16 ianuarie, la Hotel Mariko Inn, un simpozion la care au participat fermierii din judeţul Neamţ. Cultivatorii de sfeclă de zahăr cu vechime în acest domeniu, dar şi cei care vor să acceseze această cultură, au aflat ultimele noutăţi din domeniu.

sfecla2„Este o întâlnire tradiţională organizată de Agrana România, la început de an, în toate judeţele Moldovei. Aceste reuniuni se înscriu în seria celor dedicate contactului direct dintre producătorii agricoli, distribuitorii de imputuri şi procesatorii de produse agricole. La această întâlnire, firmele vin cu tehnologii şi produse noi rezistente la secetă sau îngheţ, astfel încât fiecare producător să-şi aleagă produsele care îl interesează”, a spus inginerul Vasile Balcan, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman.

Acesta a spus că a avut o primă negociere cu Agrana şi cu furnizorii de seminţe astfel încât preţurile la seminţe să nu crească în acest an şi să rămână la nivelul anului 2013.

Mihai Dimitriu, directorul de materii prime al Agrana, a evidenţiat necesitatea acestor reuniuni: „Aceste întâlniri pe care le avem în judeţele Moldovei, unde sunt prezente firmele furnizoare de sămânţă şi cele care asigură erbicidul principal pentru sfecla de zahăr, au menirea să le arate fermierilor care sunt elementele noi de tehnologie a seminţei, hibrizii noi recomandaţi pentru 2014, în aşa fel încât să păstrăm calendarul şi, începând de săptămâna viitoare, fermierii să poată face comenzile de sămânţă, iar între 20 – 25 februarie să avem deja sămânţa. 80% dintre terenuri sunt arate, însă trebuie să intrăm în primăvară cu terenuri nivelate, cel puţin discuite. Cultivatorii sunt pregătiţi, avem 10.000 de hectare contractate, ceea ce este un element îmbucurător. Îngrăşămintele sunt aplicate. Doar vremea să ne permită. Iarna este puţin atipică, nu avem precipitaţii de aproape trei luni pe zona Moldovei. Ca urmare, am recomandat tuturor fermierilor – şi întâlnirile ca acestea au această menire – să facă lucrări la sol cât să păstreze rezerva de apă, şi aceasta destul de mică”, a precizat Mihai Dimitriu, director de materii prime al Agrana.

La eveniment au fost prezente cinci firme care asigură sămânţa şi îngrăşămintele chimice – Maribo, Strube, Ses Vander Have, Syngenta şi KWS – şi două care asigură imputuri pentru tehnologia sfeclă de zahăr – Bayer şi Lebosol.

sfecla3Record la Agrana: cea mai mare producţie de sfeclă de zahăr din ultimii 15 ani

Directorul de materii prime al Agrana a prezentat rezultatele campaniei agricole din 2013. „Campania agricolă de anul trecut a reprezentat un record, în sensul că am obţinut cea mai mare producţie de sfeclă de zahăr din ultimii 15 ani, de 429 de mii de tone. Media zilnică a recoltării a fost de 155 de hectare. Am lucrat cu 17 combine, din care trei combine proprietatea Agrana. Am transportat, în medie, aproximativ 5.700 de tone de sfeclă pe zi. Au fost 82 de zile de campanie agricolă. S-a lucrat cu 45 de hibrizi, de la cei cinci furnizori. Ca urmare, am făcut un clasament al primilor trei hibrizi, pentru ca fermierii să aibă de unde alege, de la fiecare firmă obţinând negocierea preţului seminţei”, a precizat directorul Mihai Dimitriu.

Firmele au prezentat fermierilor principalii hibrizi

Maribo este o firmă austriacă, deja cu tradiţie în România. „Suntem în Roman din 1991. Ne axăm doar pe cultura de sfeclă de zahăr. Unde se cultivă sfeclă de zahăr, acolo este şi Maribo. Realizăm o multitudine de teste înainte şi după procesare. Merg la comercializare doar acei hibrizi care au trecut testele de calitate”, a spus reprezentantul firmei Maribo.

Firma Strube este sinomimă cu productivitatea şi progresul în ameliorarea plantelor. „16% din cifra de afacere a firmei se întoarce în crearea de noi hibrizi. Este o firmă dinamică în ceea ce priveşte cercetarea plantelor. Un hectar din zece din Europa este cultivat cu sămânţă Strube. Suntem de opt ani pe piaţă în România. Din cei 11 hibrizi, recomandăm pentru lista scurtă hibrizii Logan, Damian şi Marcus”, a spus Dănuţ Simioniuc, reprezentantul firmei Strube.

Ses Vander Have este o firmă producătoare de seminţe de sfeclă de zahăr. „Ne axăm pe toleranţa hibrizilor în condiţii de stres şi pe combinaţia diferitelor tipuri de toleranţă. Oferta noastră pe anul 2014 o reprezintă patru hibrizi, unii dintre ri cu rezultate notabile obţinute de Agrana în anii trecuţi, Magistral fiind cel mai mai puternic”, a spus reprezentantul firmei Ses Vander Have.

Firma Syngenta oferă soluţii pentru cultura de sfeclă de zahăr şi protecţia plantelor. „Dacă unul din factorii necesari pentru a obţine maximul de producţie nu este îndeplinit, obţinem producţii scăzute fie în conţinut de zahăr, fie în producţia de rădăcină la hectar”, a spus Leontin Oprea, reprezentantul firma Syngenta.

Printre cultivatorii de sfeclă prezenţi la eveniment a fost şi preotul Vasile Anghel din comuna Sagna. „M-am apucat de agricultură din anul 2004. Deţin o suprafaţă de 180 de hectare de teren. Cultiv sfeclă de zahăr, o cultură foarte pretenţioasă, care implică costuri, dar care poate aduce şi profit”, a spus părintele Anghel.COMENTARII

WORDPRESS: 0