Prima paginăSocialSanatate

Aglomeraţie la centrele de permanenţă şi la CPU

Dimensiune text

Medicii de la spital apreciază că activitatea de la Urgenţe nu a scăzut de când au fost înfiinţate centrele de permanenţă. Medicii de familie de gardă la centre spun că sunt zile în care abia fac faţă  solicitărilor.

Medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, consideră că centrele de permanenţă, deschise în ultima perioadă de către autorităţile sanitare nemţene, nu îşi dovedesc utilitatea aşa cum ar fi trebuit şi nu scutesc din activitatea Centrului de Primiri Urgenţe (CPU) al spitalului. De cealaltă parte, însă, medicii din centrele de permanenţă afirmă că sunt zile în care abia fac faţă numărului de pacienţi.

Deşi, în mod normal, cei care locuiesc la sate ar trebui să beneficieze de asistenţă medicală în astfel de cabinete, de cele mai multe ori ei merg direct la spital, fără ca măcar să fie consultaţi la centrele de permanenţă. În judeţ Neamț există, în prezent, 13 centre de permanenţă, dintre care doar trei sunt în mediul rural: unul la Oniceni, unul la Moldoveni şi unul la Tămăşeni, iar în viitorul apropiat se doreşte dechiderea unui astfel de centru şi la Barticeşti. Finanţarea acestor dispensare este făcută de către stat, iar Direcţia de Sănătate Publică acoperă cheltuielile cu necesarul medical.

„Nu am observat scăderea numărului de prezentări la CPU de când au fost înfiinţate aceste centre de permanenţă. Ba, chiar, vin, în continuare, persoane care vor doar să îşi măsoare tensiunea, pentru că au impresia că se simt rău, sau persoane care vor să îşi măsoare glicemia. În zilele în care temperatura a scăzut, într-adevăr, medicii de pe secţii spuneau că nu s-au mai confruntat cu aşa de multe cazuri ca în alţi ani, însă asta nu înseamnă că trebuie să generalizăm sau să spunem că este meritul centrelor de permanenţă”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

„Sunt zile în care abia facem faţă numărului de pacienţi”

La Centrul de permanenţă situat pe strada Bogdan Dragoş, din Roman, se prezintă zilnic, în medie, aproximativ zece persoane pentru consultaţii şi în jur de 30 de pacienţi vin pentru tratament. Marţi, până la ora 16.30, la o oră şi jumătate de la începutul programului, cinci persoane au trecut pe la centrul de permanenţă pentru tratament şi una singură pentru consultaţie. „Sunt zile şi zile. Uneori este mai liber, alteori abia facem faţă numărului de pacienţi. În ultima perioadă au venit foarte multe persoane cu pneumonii, bronşite, diferite afecţiuni respiratorii, cauzate de temperaturile scăzute. Am avut şi un copil care a fost adus în stare foarte gravă, cu temperatură peste 40 de grade, pe care l-am trimis de urgenţă la spital”, a precizat medicul de familie Lidia Ghinea, care face patru-cinci gărzi pe lună la acest centru de permanenţă.

Potrivit medicului Ghinea, activitatea de la centrul de permanenţă a crescut abia după câteva luni de la înfiinţare, întrucât romaşcanii s-au obişnuit mai greu cu specificul acestor centre şi cu activitatea care se desfăşoară aici. „Probabil contează şi zona în care locuieşte pacientul. Dacă are domiciliul în apropierea spitalului, nu se mai deplasează până la centrul de permanență de pe Bogdan Dragoş sau Anton Pann. Îi vine mai uşor să meargă la spital, indiferent dacă are o problemă medicală gravă sau nu. Cei mai mulţi dintre pacienţii noştri sunt de pe străzile din jurul centrului de permanenţă”, a mai spus medicul de familie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0