Adunare solemnă dedicată împlinirii a 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 1991

Adunare solemnă dedicată împlinirii a 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 1991

Maşina senatorului Ioan Chelaru, donată Liceului „Ion Ionescu de la Brad”
Senatorul Ioan Chelaru, prezent la simpozionul național ,,Tradiții, prezent și perspective ale constituționalismului românesc”
SENATORUL IOAN CHELARU, DESPRE ŞPAGĂ: „SE VINE CU SUME PE CARE NU VI LE PUTEŢI IMAGINA”

 

senator-ioan-chelaru-sedinta-constitutie-1Sub patronajul Parlamentului României, al Curții Constituționale a României și al Academiei Române, a avut loc vineri, 25 noiembrie, la Palatul Patriarhiei, o Adunare solemnă, dedicată împlinirii a 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 1991. La eveniment au fost prezenți și Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului României, Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, și de academician Ionel Vlad, președintele Academiei Române.

În fosta aulă a Parlamentului României au fost prezente numeroase personalități ale vieții politice, sociale, culturale, științifice, din țara noastră și din străinătate. Cu toții au menționat importanța excepțională a nașterii și evoluției Constituției României, ca piatră de temelie a statului român modern.

Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului României, le-a transmis participanților mesajul Senatului la împlinirea unui veac și jumătate de la adoptarea, de către Adunarea Constituantă din 1866, a primei Constituții române, aducând un omagiu „fondatorilor României moderne, care au cutezat și au știut să confere o haină constituțională pentru procesul de modernizare a societății românești”. „Reglementările constituționale dezvoltate prin voința legislativă a partidelor parlamentare au stat la baza afirmării puterii capitalului românesc, investit cu folos pentru țară și profit pentru deținătorii acestuia. În paralel, s-a dezvoltat o practică parlamentară democratică, din care s-au format apoi instituțional partidele politice. Raporturile dintre majoritate și opoziție se desfășurau după modelele exersate în țările din Apusul Europei. Regimul parlamentar s-a impus într-o formă modernă, compromisul, negocierile asupra votului, alianțele în jurul unor proiecte legislative valoroase, drepturile opoziției, respectarea puterii votului majoritar, incisivitatea întrebărilor și interpelărilor, oratoria parlamentară, jocul politic al moțiunilor de cenzură, nefiind cu nimic mai prejos procedurilor parlamentare similare din alte foruri legislative cu necontestată reputație democratică. S-a format o clasă politică responsabilă față de destinele țării și nevoile acesteia de progres economic și social și, totodată, cu o voință fermă de câștigare a independenței naționale”, a declarat senatorul Ioan Chelaru

Vicepreședintele Senatului a mai arătat că „o constituție este rezultatul unor condiționări istorice, politice, sociale și economice specifice. Importanța ei pentru funcționarea democratică a instituțiilor statului și a societății este esențială, de vreme ce prin Constituție se reglementează atât drepturile fundamentale ale cetățeanului, cât și principiile de organizare și funcționare a puterilor statului. Tocmai de aceea, dreptul constituțional modern a impus principiul stabilității constituționale, potrivit căruia revizuirea legii fundamentale a unui stat trebuie să intervină la intervale mari de timp, în funcție de transformările ce au loc la nivelul societății, de periodicitatea și intensitatea lor”.

Apel la continuarea procesului de revizuire a Constituției

Senatorul Ioan Chelaru a făcut referire și la revizuirea Constituției din anul 2003, care „a urmărit nu doar să elimine, pe cât posibil, imperfecțiunile textului observat mai ales în practică ci, în primul rând, să permită integrarea României în structurile euro-atlantice”.

În încheierea discursului său, senatorul romașcan a arătat că, „în calitate de membru al Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției, constituită în 2013, și, apoi, de președinte al acesteia, și-a propus să realizeze un consens al tuturor grupurilor parlamentare în jurul acestor idei forță”.

„Din păcate, acest lucru a reușit doar într-o anumită măsură, confirmată, de altfel, de avizul favorabil al Curții Constituționale asupra propunerii legislative de revizuire. Lucrările comisiei au fost suspendate de facto, până la găsirea unei soluții de compromis între cerința formală de examinare a observațiilor Curții și orientări politice noi”, a spus președintele Comisiei pentru revizuirea Constituției, exprimându-și speranța că „viitorul Parlament va dovedi mai multă voință politică, iar revizuirea constituțională începută sub bune auspicii în această legislatură va continua”.

senator-ioan-chelaru-sedinta-constitutie-1

senator-ioan-chelaru-sedinta-constitutie-2

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!