Adulții sunt așteptați la „Calea Mântuirii”

Dimensiune text

Proiectul de catehizare „Calea Mântuirii” a luat naștere în cadrul Institutului de Studii Creștin-Ortodoxe de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Proiectul conține 12 cursuri, care vor consta într-o prezentare generală a temei și vizionarea unei înregistrări video. Participanții vor lua notițe și vor discuta pe marginea temelor aduse în discuție.

 

 

Sala de ședințe a Centrului Eparhial de la Roman a găzduit marți, 12 februarie, întâlnirea preoților responsabili cu proiectul „Calea Mântuirii” (foto). Întâlnirea a debutat cu un cuvânt rostit de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a reliefat importanța catehezei pentru adulți în actualul context social, pentru o mai bună cunoaștere a valorilor creștine.

Cei șase preoți din protopopiatele din cadrul Arhiepiscopiei – Roman, Bacău, Onești, Moinești, Sascut și Buhuși – au analizat maniera în care proiectul „Calea Mântuirii” trebuie implementat la nivelul fiecărei parohii, prezentând, totodată, și eventualele obstacole și modul în care acestea pot fi evitate. „Acest proiect propune o cateheză pentru adulți după un model familiar, în care preotul coordonează formarea credincioșilor. Proiectul se adresează unui public cu o pregătire de la nivelul liceal în sus, care poate recepta transmiterea învățăturii. Odată cu lecțiile de cateheză, participanții își pot perfecționa limba engleză„, a spus preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Coordonatorul proiectului „Calea Mântuirii” din Eparhia Roman este preotul Liviu Lupu.

 

Ce este proiectul „Calea Mântuirii”?

 

Proiectul de catehizare „Calea Mântuirii” a luat naștere în cadrul Institutului de Studii Creștin-Ortodoxe de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, la inițiativa mai multor clerici și profesori ortodocși, în frunte cu Mitropolitul Kallistos Ware al Diocleei. În Biserica Ortodoxă Română (BOR), proiectul a fost adus cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Sectorul de Învățământ și Catehizare, fiind aprobat de Sfântul Sinod al BOR. Proiectul este destinat credincioșilor cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani.

 

Participanții vor lucra cu fișe de lucru

 

Proiectul va cuprinde 12 cursuri, care vor consta într-o prezentare generală a temei și vizionarea unei înregistrări video, care conține o prelegere tematică prezentată de unul dintre profesorii Institutului de Studii Creștin-Ortodoxe din Cambrigde. Fiecare material video dispune de subtitrare și suport de curs tradus în limba română.

Lecția va avea o durată de 50 de minute. Participanții vor fi grupați pe ateliere de lucru și vor discuta, împreună cu preotul coordonator, pe marginea filmului. Ei vor primi fișe de lucru cu întrebări la care vor trebui să răspundă și să treacă nelămuririle pe care le vor avea din vizionarea filmului„, a spus preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Cele 12 teme care vor face obiectul sesiunilor de formare sunt: „Căutarea credinței”, „Dumnezeu Sfânta Treime «Iubitorul de oameni»”, „A fi uman: pe deplin viu”, „De ce a venit Iisus la noi?”, „Mântuirea în Hristos”, „Sfântul Duh”, „Ce reprezintă Biserica pe pământ? Nu este Dumnezeu de ajuns?”, „Trăirea Credinței I: Dumnezeiasca Liturghie – O perlă de mare preț”, „Trăirea Credinței II: Sfintele Taine”, „Trăirea Credinței III: Sfânta Scriptură, Rugăciunea și Postul”, „Comportamentul creștin”, „Cerul pe Pământ: Membri ai Bisericii și Cetățeni ai Raiului”.

 

 [sam_ad id=”111″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • plictisit 7 ani

  Acest program arata ca in BOR nu se face nimic. Pai preotii stau duminica de la 8 la 13 la biserica, unii mai vin putin miercuri si vineri cate o ora – doua si in rest bisericile ortodoxe sunt incuiate. Probabil ca BOR nu a auzit ca ortodocsiii sunt majoritari in Romania. Acum ceva timp. tot in Ziar se poveste ca preotii romascani trebuie sa faca cateheza la copii in cadrul unui proiect. Erau 3 „intalniri”. Cati preoti credeti ca au depasit numarul de 3?. Raspuns corect: Nici unul.
  Priviti la Biserica Catolica si invatati. Bisericile sunt deschise toata ziua. Au tot felul de centre pe langa ele. Si la toate Liturghiile de la 6 din timpul saptamanii sunt foarte multi oameni in biserica. Deci despre ce vorbim? De 60 de oamnei din „Arhi”episcopie care cu ajutorul acestui program vor alege „calea mantuirii”?
  Astazi nu va apalaudam!

  • SORIN 7 ani

   IN SPATELE ANONIMATULUI , ORICE SOLDAT E GENERAL. PUNCT

 • comentator 7 ani

  pai preotii ortodocsi se ocupa de poezie pictura afaceri (botezuri nunti cumetrii momantari) la biserica nu se castiga banu. Preotia a devenit o AFACERE de muls fraierii si de frica Domnului omu nu mai zice nimic

 • cautatorul 7 ani

  asa e…; in genere, biserica e un organ de control, dar parca se face ceva si pentru credinciosi; la ortodoxi, preotul nu e de gasit, intrarea costa, lumanarile costa, rugaciunea costa…; toti au neveste”titrate” mari „profesorese”…;concurenta la masini, la lux, si in esenta nu au nici un cuvant de spus; cei care cu adevarat au studii si sunt valorosi stau in umbra, insa majoritatea e gloata …;barfe, ifose si razbunari, asta gasesti printre preotii ortodoxi, cu scoli facute cu mielul si casul de la tara, cu admiteri ratate de n ori, cu plecaciuni si pupincurisme! nu e rusinos, e trist!!