Prima paginăEducatie

Activități variate şi atractive în şcolile romaşcane, de Ziua Educației

Dimensiune text

Unităţile de învăţământ de pe întreg judeţul Neamţ nu vor desfăşura cursuri luni, 5 octombrie.

În toate şcolile nemţene sunt programate luni, 5 octombrie, activităţi de marcare a Zilei Internaţionale a Educaţiei. În această zi, elevii nu vor desfăşura ore. Potrivit ordinului ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2015 – 2016, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca această zi prin manifestări specifice în timpul programului de lucru, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar. Din datele furnizate de Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ, luni sunt programate peste 600 de activităţi în judeţ.

Liceenii romaşcani vor marca rolul dascălilor în formarea culturii şi valorilor

Colegiul Tehnic „Petru Poni” a pregătit, pentru cinstirea Zilei Educaţiei, o activitate de educaţie juridică („Unde-i lege, nu-i tocmeală”), o vizită la Muzeul de Artă din Roman, o activitate culturală intitulată „Lumea în imagini”, activităţi de educaţie ecologică, civică şi de voluntariat, precum şi activităţile „Călătorind prin Europa”, „Accesul la educaţie pentru o viaţă mai bună”, „Internetul – oportunităţi de dezvoltare personală”, „Bunele maniere”, „Culorile toamnei în lirica românească”, „Să cunoaştem tainele naturii”, „Sunt antreprenor”, „Bani pentru şcoala mea” (activitate de educaţie financiară).

Elevii de la Liceul cu Program Sportiv vor susţine scenetele „Domnul Trandafir”, „Un pedagog de şcoală nouă” şi „Drumurile şcolii lui Ion Creangă”, vor face o plimbare prin oraş pentru a-şi cunoaşte oraşul şi vor organiza întreceri sportive.

La Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, elevii din clasele mici vor face o „Călătorie în lumea poveştilor”, iar cei mari vor fi antrenaţi în activităţi de ecologizare, vor participa la o masă rotundă pe tema violenţei şcolare, vor organiza un târg de produse „Ca la mama acasă” şi vor participa la competiţii sportive.

Colegiul Tehnic „Danubiana” va organiza un concurs de citate pe tema educaţiei, un concurs de eseuri având ca temă „Importanţa educaţiei pentru societate” şi întreceri sportive.

Elevii de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” vor participa la un „Marş pentru educaţie”. Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” va prezenta o activitate cu tema „Educaţie – pasiune şi devotament”. Romanvodiştii vor participa la activitatea „La ceas aniversar”, prilejuită de aniversarea a 143 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, iar seminariştii de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” vor participa la dezbaterea „5 octombrie – Ziua Educaţiei”.

Elevii de la liceele din mediul rural vor fi profesori pentru o zi

Elevii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani vor participa la lansarea proiectului Erasmus+ „Competenţe de grafică IT – o şansă pentru viitor”, vor susţine activităţi cultural artistice şi sportive şi vor decora unitatea şcolară în culorile toamnei. Liceul Tehnologic din Nisiporeşti, comuna Boteşti, are în programul zilei activităţi de educaţie sanitară („Pacheţelul sănătos”), de ecologizare, prin care vor planta puieţi şi flori, şi eco-bricolaj, de realizare a unor obiecte din lemn şi hârtie. Elevii de la Liceul Tehnologic „Sfântul Ioan de la Salle” din Pildeşti, comuna Cordun vor fi „Profesori pentru o zi”. La Liceul Tehnologic din Valea Ursului vor avea loc dezbateri pe tema „Profesorul ideal privit prin ochii elevului” şi „Educaţia – o şansă pentru viitor”, recitaluri de poezie, jocuri şi concursuri de desene. Liceul Tehnologic din Adjudeni, comuna Tămăşeni, organizează concursuri de colaje, concursuri de desene („Lumini la ferestrele şcolii”), prezentări în power point, jocuri, desene pe asfalt şi dezbaterea „Personalităţi ale educaţiei”.

„Educaţia începe acasă şi continuă la şcoală”

Școala Gimnazială „Calistrat Hogaş” din Roman a pregătit, pentru cinstirea Zilei Educaţiei, o masă rotundă intitulată „Educaţia începe acasă şi continuă la şcoală”, dezbaterea „Rolul profesorului în procesul educaţional, expoziţia de desene „Educaţia în viziunea mea” şi recitalul de versuri „Portret de dascăl”. Elevii de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” vor fi antrenaţi în competiţii şi jocuri sportive, vor participa la un cenaclu literar intitulat „Chipul învăţătorului meu” şi vor realiza o expoziţie de desene pe aceeaşi temă.

Micii muzicieni de la Școala Gimnazială „Sergiu Celibidache” vor participa la concursuri muzicale, literare, plastice şi sportive. Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” va organiza un recital de poezie intitulat „Dăscăliţa”, un concurs de desene şi un program artistic. Elevii vor face vizite la muzee în cadrul activităţii „Pe urmele străbunilor” şi vor viziona o prezentare în power point – „Educaţia şi sistemul educaţional în Europa”. Elevii şi cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” vor discuta pe tema evoluţiei şcolii din România, în cadrul activităţii „Școala de ieri şi de azi”, şi vor face o vizită la Biblioteca Municipală din Roman.

Educaţia prin ochii de copil, în şcolile gimnaziale din mediul rural

Școala Gimnazială din comuna Bahna va organiza întreceri sportive, în cadrul Cupei Educaţiei, şi un atelier de desen cu tema „Școala ideală”. Totodată, elevii vor viziona o prezentare power point despre semnificaţiile şi importanţa Zilei Educaţiei şi vor face o „călătorie” în lumea poveştilor. Școala Gimnazială din Băluşeşti, comuna Icuşeşti, organizează, luni, întreceri sportive, vizionări de filme educative și desene pe asfalt. Competiţii şi jocuri sportive sunt programate şi la Școala Gimnazială din comuna Bîra. Dascălii şcolii vor vorbi elevilor despre Ziua Mondială a Educaţiei şi vor realiza împreună cu aceştia audiţii muzicale şi ateliere de lucru. Școala Gimnazială din Barticeşti, comuna Boteşti, va organiza o expoziţie de desene şi un recital de muzică folk, în cadrul activităţii „Educaţia prin artă”. Elevii vor asista la o sesiune de referate numite „Etape în evoluţia educaţiei de-a lungul timpului” şi vor face desene pe asfalt, în cadrul activităţii „Educaţia prin ochi de copil”.

Concursuri, desene şi activităţi în parteneriat cu biblioteca din  comună sunt programate şi Școala Gimnazială din Bozieni. Elevii de la Școala Gimnazială din Pildeşti, comuna Cordun, vor participa la ateliere de creaţie şi la activităţi de „educaţie intelectuală”. Școala Gimnazială din Cordun are în programul zilei activitatea „Flori pentru doamna învăţătoare”, desene pe asfalt şi activităţi de ecologizare în perimetrul şcolii. Activităţile Școlii Gimnaziale „Gheorghe Pătraşcu” din Buruieneşti, comuna Doljeşti, din această zi, sunt: concursuri şi jocuri sportive, concursuri de educaţie şi eseuri, activitatea „Profesor pentru o oră” şi manifestări cultural-artistice. Elevii de la Școala Gimnazială din Doljeşti vor marca această zi printr-un concurs de recitare de poezii închinate dascălilor. La Școala Gimnazială din Dulceşti vor avea loc activităţile „Educaţia începe acasă şi continuă la şcoală” (ateliere de creaţie plastică şi literară) şi „Profesor pentru o oră” (dramatizări, moment artistic) şi întreceri sportive. Activităţi artistice şi dezbateri în cadrul activităţii „Cântăm, desenăm, discutăm… Educaţia o serbăm!” sunt planificate la Școala Gimnazială din Gâdinţi. Printre activităţile ce se vor derula la Școala Gimnazială din Gherăeşti amintim: „Chipul doamnei învăţătoare”, care presupune realizarea unor desene ce o întruchipează pe doamna învăţătoare, „Un viitor reuşit prin educaţie”, „Cât de importantă este şcoala pentru mine” – referate, poezii, afişe.

Elevii de la Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” din Cotu Vameş, comuna Horia, vor realiza un „Calendar educativ”, fiecare filă a lunii având inserate fotografii ale activităţilor claselor, şi vor purta „Mesaje ambulante”. Totodată, elevii vor realiza o expoziţie de lucrări artistico-plastice şi vor participa la o dezbatere numită „Cum să învăţăm toată viaţa”. Elevii de la Școala Gimnazială din comuna Ion Creangă vor realiza o expoziţie cu produse de toamnă şi se vor întrece în cadrul unor competiţii sportive. La Școala Gimnazială din Moldoveni vor avea loc o dezbatere intitulată „Rolul educaţiei în societate”, o expoziţie de desene „Profesorul meu preferat” şi un concurs „Educaţie şi educatori”. Elevii de la Școala Gimnazială din Oniceni vor discuta despre dascălii de altădată din literatura română şi vor participa la o dezbatere pe tema bunelor maniere, intitulată „Natura se aseamănă, educaţia se deosebeşte”.

În cuprinsul activităţilor Școlii Gimnaziale „Vlad Dănulescu” din Pânceşti sunt trecute realizarea de felicitări adresate cadrelor didactice, o dezbatere cu tema „Rolul educaţiei în societatea contemporană”, o prezentare power point „Educaţia în lumea antică”, piesa de teatru „O scrisoare pierdută” şi un concurs de desene” intitulat „Școala mea”. Elevii de la Școala Gimnazială din Poienari vor desfăşura activităţile „Prietenul meu calculatorul”, un concurs de desene şi vor participa la întreceri sportive. Școala Gimnazială din Sagna are pe ordinea de zi activităţi sportive , culturale („Lumea teatrului”), concurs de aranjamente florale („Minunile toamnei”).

„Paşi în lumea cărţilor”, „Școala viitorului” (concurs de desene), „Putem schimba lumea împreună” (dezbatere) sunt doar câteva dintre activităţile pe care elevii de la Școala Gimnazială din Secuieni le vor desfăşura luni. Școala Gimnazială din Stăniţa are în program teatru de păpuşi, concurs de desene, activităţi pe teme rutiere şi ecologice. Elevii de la Școala Gimnazială din Tămăşeni vor realiza compuneri cu tema „Pe urmele domnului Trandafir”, o expoziţie de lucrări literare şi plastice „Școala mea” şi competiţii sportive. Școala Gimnazială din Trifeşti organizează activităţile „Ziua Mondială a Educaţiei”, „Călătorie în luma poveştilor” şi „Cupa Educaţiei”. Dintre activităţile Școlii Gimnaziale din Văleni amintim concursul de cultură generală „Ai carte, ai parte”, concurs de ghicitori „Să ocrotim cu bunătate vietăţile toate” şi expoziţia de desene „Școala în imagini”.

COMENTARII

WORDPRESS: 0