Prima paginăActualitate

Acțiunea Moldova – semnături pentru autostrăzile Moldovei, A8 și A7

Acțiunea Moldova – semnături pentru autostrăzile Moldovei, A8 și A7

Dimensiune text

 

 

În perioada 15 octombrie 2018 – 15 aprilie 2019, asociațiile „Moldova Vrea Autostradă” și „Împreună pentru A8” derulează o campanie de strângere de semnături pentru susținerea construirii autostrăzilor A8 – Ungheni – Iași – Târgu Neamț – Ditrău – Târgu Mureș și A7 – Siret – Suceava – Pașcani – Bacău – Focșani – Buzău – Ploiești. Conform organizatorilor, campania se va desfășura atât pe teren, în localitățile Moldovei și în alte regiuni ale României, cât și în mediul online, inclusiv pentru a le oferi posibilitatea de a semna și celor aflați departe, fie în țară, fie în diaspora: „Avem și termene pentru guvernanți. Pentru că vrem autostrăzi acum, nu la bicentenar. Acum!”.

Campania a demarat luni, 15 octombrie, în municipiul Iași. În următoarea perioadă, pe paginile celor două asociații vor fi anunțate detalii în legătură în care cei interesați vor putea depune semnături în sprijinul acestei inițiative.

Comunicatul de presă al organizatorilor campaniei precizează:

„Asociațiile Impreuna pentru A8 și Moldova vrea autostrada demarează campania civică de strângere de semnături pentru construirea autostrăzilor A8 și A7, infrastructură ce reprezintă o condiție obligatorie pentru dezvoltarea durabilă economică și socială a Moldovei și recuperarea decalajului față de restul țării.

Facem apel la toți locuitorii regiunii, la toți moldovenii, la toți românii din țară și din Diaspora, să se alăture acestei ACȚIUNI pentru a forța Guvernul României să deblocheze construirea acestor autostrăzi cu fondurile nerambursabile oferite de ani de zile de Uniunea Europeană.

Împreună vom pune presiune pe decidentul politic care amână construirea A8 și A7 de aproape 11 ani și cerem imperativ:

I. Construirea Autostrăzii A8, Ungheni – Iași – Pașcani – Târgu Neamț – Ditrău – Târgu Mureș până la 01 Decembrie 2026

 1. TRONSONUL UNGHENI – IAȘI – PAȘCANI – TÂRGU NEAMȚ – finalizare 01 Decembrie 2024
  a) Trecerea proiectului acestui tronson de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză înapoi la #CNAIR și Ministerul Transporturilor România;
  b) Renunțarea la realizarea acestui tronson prin sistemul Parteneriat Public Privat;
  c) Realizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 15 Octombrie 2020;
  d) Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2024.

 2. TRONSONUL TÂRGU NEAMȚ – DITRĂU – finalizare 01 Decembrie 2026
  a) Realizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 15 Octombrie 2020.
  b) Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2026.

 3. TRONSONUL DITRĂU – TÂRGU MUREȘ – finalizare 01 Decembrie 2025
  a) Realizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 15 Octombrie 2020;
  b) Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2025.

II. Construirea Autostrăzii A7, Siret – Suceava – Pașcani – Bacău – Focșani – Buzău – Ploiești, până la 01 Decembrie 2025.
1. Modificarea încadrării construcției din Drum Expres în Autostradă, încă din faza de proiectare;
2. Introducerea în proiect și a sectorului Siret – Suceava – Pașcani / A7, acum absent, ceea ce lasă Suceava și Botoșani în izolare. Autostrada A7 trebuie să se termine la granița României cu Ucraina, la Vama Siret;
3. Finalizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare – până la 15 Octombrie 2020, cu finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național;
4. Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2025.

III) Stabilirea unui dialog operațional, a unui contact permanent între decidenții politici și societatea civilă, prin cele două asociații civice – „Împreună pentru A8” și „Moldova Vrea Autostradă” și a unei comisii de monitorizare a proiectelor A8 și A7.

Declanșăm, astfel, Acțiunea Moldova – SEMNĂTURI PENTRU A8 ȘI A7 și împreună, toți locuitorii acestei regiuni și ai acestei țări, vom smulge de la acest Guvern de rea-credință ceea ce ni se cuvine: infrastructură modernă și șansa unui viitor prosper”.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Florea Constantin 3 ani

  Sunt de acord sa se faca autostrada in Moldova A7si A8.

 • Silviu 3 ani

  Nu sunt de acord ca sa se cheltuie miliarde de euro ca sa faca o autostrada care deserveste doar Iasului.
  Nu este corect ca sa o numim autostrada Moldovei dar ea sa traverseze doar 2 judete din Moldova.
  Pt A7 sunt de acord, pt ca ea traverseaza toata Moldova, iar de la Bacau se poate face legatura cu Ardealul si restul Europei.
  Iar A8 daca vor sa o faca pe banii lor(Iasi si Neamt), sa vedem atunci o mai fac?
  Imaginativa ca celui din Vrancea ii este mai aproape orice alta autostrada decat cea a Moldovei.
  Si daca e asa de ce sa o mai numim autostrada Moldovei?
  Mai bine o numim autostrada Iasului.