HomeSanatate

Accidentele rutiere au costat spitalul peste 100.000 de lei

Anul acesta, la spital au fost tratate 87 de victime ale accidentelor rutiere. În total, spitalul a cheltuit, pentru acestea, peste 100.000 de lei. Din acești bani s-au recuperat mai puțin de jumătate.

 

 

Anual, Spitalul Municipal de Urgență Roman cheltuie sute de mii de lei cu tratamentul victimelor accidentelor rutiere. Din păcate, o mare parte din acești bani se pierd și nu se mai întorc niciodată în bugetul asigurărilor de sănătate, întrucît nu pot fi recuperați de la cei declarați vinovați de producerea accidentului. Cu toate că spitalul îi dă în judecată și are, de cele mai multe ori, câștig de cauză, banii nu pot fi recuperați, pentru că vinovatul nu are de unde plăti. Chiar dacă acest lucru nu influențează activitatea spitalului, în ultimă instanță el influențează pe cei care contribuie la asigurările de sănătate, deoarece, deși sunt buni platnici, fondurile insuficiente îi pun în situația de a-și plăti tratamentul din propriul buzunar.

Conform datelor furnizate de Spitalul Municipal de Urgență Roman, în primele zece luni ale acestui an, la spital au fost tratatate 87 de victime ale accidentelor rutiere. Cea mai violentă lună pe șosele a fost luna iunie, când s-au înregistrat 17 victime, pentru care spitalul a cheltuit 27.398 de lei. Extrem de costisitoare s-a dovedit și luna octombrie, când, pentru 11 victime ale accidentelor, s-au cheltuit 17.728 de lei.

Potrivit juristului Lilia Moise, din cadrul spitalului, chiar și un singur accident este foarte scump. Astfel, în luna februarie, când s-a tratat o singură victimă dintr-un accident rutier, spitalul a cheltuit 1.611 lei. „Costurile sunt foarte ridicate, pentru că, din punct de vedere medical, victimele au avut, în majoritate, probleme care au fost tratate în secțiiile Chirurgie și Ortopedie, unde sunt tratamentele cele mai scumpe. Banii sunt decontați de către Casa de Asigurări, însă, ulterior, ei trebuie recuperați de la cei găsiți vinovați de producerea accidentului. Spitalul se constituie parte civilă, dar recuperarea banilor se face foarte greu. De multe ori, procesele sunt foarte lungi, iar până la o soluție finală fapta s-a prescris. Alteori, deși avem titluri executorii și facem adrese către primării, ni se răspunde că persoana respectivă nu are pe numele său niciun bun mobil sau imobil. În fiecare an, de cel puțin două ori, declanșăm o acțiune de conștientizare a celor care trebuie să plătească. Unii s-au conformat și au plătit, chiar dacă în rate”, a precizat jurist Lilia Moise.

Potrivit acesteia, din totatul de peste 66.500 de lei cheltuiți cu accidentele rutiere în primele opt luni ale anului trecut, spitalul a recuperat aproximativ 12.000 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0