„Acasă” sub cerul liber, în parcul de la Armenească

În lipsa unei locuinţe, un romaşcan externat din sanatoriul de la Bisericani şi-a făcut culcuş în parcul de lângă Biserica Armenească. Autorităţile nu au o portiţă legală pentru a interveni.

De la începutul verii, Gabriel Barticel, din Roman, şi-a stabilit drept domiciliu părculeţul de lângă Biserica Armenească. A întins pe iarbă o plapumă, o prelată îl apără de ploaie, mănâncă ce-i mai dau oamenii miloşi şi ce mai găseşte prin coşurile de gunoi. Ziua îşi împătureşte frumos bagajul lângă gărduţul parcului şi bântuie prin oraş, în căutare de mâncare şi de băutură. Oricum nu are nimic ce ar putea fi furat. Seara se întoarce „acasă”, de cele mai multe ori însoţit de un prieten. La câţiva metri de el, zeci de copii bat mingea, în timp ce părinţii stau liniştiţi de vorbă pe bancă, iar bătrâneii, clienţii obişnuiţi ai băncilor din parc, încing a mia etapă a campionatului lor de table.

În mod paradoxal, Gabriel Barticel face parte din peisajul obişnuit al parcului. Este, deja, cea de-a doua vară în care şi-a făcut culcuş în parcul de la Armenească. Conform autorităţilor, atât timp cât nu deranjează ordinea publică, nu face gălăgie, nu cerşeşte şi nu întreprinde nimic ce ar putea să vină în contradicţie cu legea, nimeni şi nimic nu-l poate clinti de pe plapuma întinsă pe iarbă. „Cazul lui Gabriel Barticel este cunoscut autorităţilor. Atât timp cât nu comite fapte care să contravină legislaţiei, nu i se poate imputa nimic, are dreptul să stea unde doreşte. Pentru persoanele fără adăpost, Primăria Roman pune la dispoziţie, pe timp de noapte, adăpostul «Speranţa», care poate primi 14 persoane. Cei care folosesc adăpostul trebuie să respecte anumite condiţii, care ţin de igiena şi de siguranţa lor, să nu consume alcool, să facă duş, să nu deţină arme albe şi altele. Cei care nu vor să folosească adăpostul nu pot fi obligaţi” a precizat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman.

Gabriel Barticel are 46 de ani şi este din Roman. Declinul său a început în urmă cu câţiva ani, după ce mama sa a murit de tuberculoză. Aceeaşi boală a contractat-o şi el, a fost internat de mai multe ori în spitalul din Roman şi în Sanatoriul de la Bisericani, de unde a fost externat anul trecut, vindecat. În urma scandalurilor provocate pe fondul consumului de alcool, tatăl său nu l-a mai primit acasă. Un timp, Gabriel Barticel a locuit pe la prieteni, iar în ultimii doi ani şi-a stabilit „domiciliul de vară” în parcul de lângă Biserica Armenească.


COMENTARII

WORDPRESS: 0